Prištinski mediji: Pod istragom Salustro i De Marnak

Bivši tužilac Euleksa Mauricio Salustro i bivši šef te misije, Gzavije De Marnak, nalaze se pod istragom zbog mirovanja istrage protiv jednog od bivših šefova OVK, Azema Sulje, kao i izjave agenta bivše kosovske tajne službe ŠIK koja tu službu inkriminiše, prenose prištinski mediji.
 
Pre pet godina, jedan nastavnik geografije izašao je na prištinski trg i javno rekao da je deo velike kriminalne grupe koja je, prema njegovoj tvrdnji, u ime ŠIK-a, tajne službe bliske Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija – ubijala ljude na Kosovu.
 
Njegove izjave su osnova za tri okončana sudska procesa i četvrtog koji ubrzo treba da počne. U tim procesima je najmanje šestoro ljudi proglašeno krivim i izrečeno je ukupno blizu 100 godina zatvora.
 

Pročitajte još:

Bivša tužiteljka Bamie: Uskoro pokrećem postupak protiv EULEX-a

EULEX će biti zatvoren

Bamieh predala 40 strana dokaza o korupciji u EULEX-u

 
 

Nazim Blaca, kako ga mediji oslovljavaju, samozvani agent ŠIK-a, a po sopstvenim rečima, pripadnik "eskadrona smrti", službe koju je do 2008. vodio aktuelni zamenik predsednika DPK Kadri Veseli, uperio je prst u Azema Sulju – jednog od bivših šefova glavnog štaba OVK.

Sudsko veće EULEX-a u sudskom procesu poznatom kao "Blaca 2", donelo je odluku u kojoj je rečeno da je lider te kriminalne grupe bio Azem Sulja, inače aktuelni poslanik Tačijeve DPK i visoki zvaničnik te partije.

Nakon prethodnog praćenja bivšeg visokog zvaničnika Državne bezbednosti na Kosovu, Ibuša Klokočija, koji je ubijen, Nazim Blaca je zajedno sa Fahredinom Gašijem, Sadikom Abazijem i Spresimom Ukom, 6. avgusta 1999. uveče u Prištini, u hotelu "Viktorija", uzeo malokalibarsko oružje tipa "škorpion" kao i vozilo u kojem je, između ostalih, bio i Azem Sulja, pisalo je u odluci sudskog veća.

Konstatovano je da je "sud ustanovio više od osnovane sumnje, da je naređenje da se ubije Adem Salihaj (poslanik DSK i bivši zamenik premijera i blizak saradnik Ibrahima Rugove), došlo od Azema Sulje."
 
Kako je nedavno pisao "Ekspres", na čuđenje svih, tužilaštvo EULEX-a nikada nije pokrenulo posebnu istragu protiv Azema Sulje nakon odluke koja ga inkriminiše, već je odlučilo da istraga protiv Sulje miruje.
 
Zbog ovakvog postupka tužilastva EULEX-a pokrenuta je istraga protiv bivšeg odgovornog tužioca za istragu ratnih zločina unutar EULEX-a, Mauricija Salustra i Gzavijea De Marnaka, koji je u to vreme bio politički šef Euleksa.

"Mauricio Salustro i Gzavije De Marnak se nalaze pod istragom u vezi sa mirovanjem istrage protiv Azema Sulje," rekao je za Ekspres izvor EULEX-a.
 
Ta misija nije tu informaciju demantovala, dodaje prištinski list.
 
Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić – Solomon, nije odgovorila na pitanje Expresa, nego je poslala "predavanje šta znači krivična istraga", navodi taj list.

Istraga protiv Azema Sulje mirovala je do kraja oktobra 2012. godine, dok su u decembru iste godine, u sudskom procesu "Blaca 2", članovi kriminalne grupe kojom je rukovodio Azem Sulja: Sadik Abazi, Spresim Uka, Nazim Blaca, Bekim Sulja, Šaban Sulja i Driton Hajdarioni – proglašeni krivim dobivši ukupno 45 godina zatvora.  

Oni su osuđeni za ubistva i političke atentate nakon rata na Kosovu.
 
U sudskom procesu "Blaca 1", osuđen je samo multimilioner Fahredin Gaši i Spresim Uka. Fahredin Gaši je tada osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina.

U sudskom procesu "Blaca 3" , osuđen   je Nazim Blaca za ubistvo Ibuša Klokočija. Blaca je sada na odsluženju kazne u zatvoru, u Dubravi i osuđen je na četiri godine zatvora.

Sa jednom odlukom počeo je i istražni proces sada već poznat kao "Blaca 4", gde je glavni osumnjičeni, poslanik i visoki zvaničnik DPK Hašima Tačija, Azem Sulja. Uz Sulju, krivično se procesuira još devet osumnjičenih za organizovan kriminal.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.