Priština želi da SAD uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu

Foto: Ekonomia Online

Kosovsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Kosovo pruža priliku SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu.

Ministar odbrane, Armend Mehaj, boravi danas u zvaničnoj poseti američkom Ministarstvu odbrane u Pentagonu, gde ga je dočekao podsekretar Ministarstva odbrane Kolin Kal.

Prilikom sastanka, ministar Mehaj je upoznao podsekretara Kala sa, kako je rekao, uspešnim radom ministarstva kojim upravlja, takođe ističući posvećenost Kosova da doprinosi bezbednosti, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.

Mehaj je takođe govorio o tome da je aspekt bezbednosti i odbrane jedan od glavnih prioriteta kosovske vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Mehaj je izrazio visoku zahvalnost za podršku Amerike Kosovu, i tim povodom ponudio podsekretaru Kalu priliku da SAD uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu, dodajući da bi to doprinelo u velikoj meri miru i regionalnoj stabilnosti na Balkanu.

Sa druge strane podsekratar Kal se zahvalio na saradnji i partnerstvu Kosova zbog posvećenosti u operaciji za smeštaj avganistanskih izbeglica u okviru operacije NATO-a, koju predvode SAD.

Takođe je govorio pohvalno o učešću u prvoj mirovnoj misiji Kosovskih bezbedonosnih snaga, koja je održana u Kuvajtu.

Kako je dalje navedeno u izveštaju, podsekretar Kal dodao je da Amerika snažno podržava Kosovo na putu ka evroatlanksim integracijama, ističući i to da je prioritet predsednika Bajdena integracija Zapadnog Balkana u EU.

On je dalje naglasio da će podrška unapređenju KBS biti kontinuirana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.