Priština: Sutra konferencija o sajber bezbednosti na Kosovu

Kosovsko ministarstvo za ekonomski razvoj biće sutra i prekosutra u Prištini domaćin godišnjoj konferenciji o sajber bezbednosti. Na konferenciji, pored političkih predstavnika i resornih službi – poput kosovske agencije za zaštitu podataka, policije, kao i Regulatornog tela za elektronsku i poštansku komunikaciju, učestvuju i međunarodni predstavnici Fejsbuka, Majkrosofta, Gugla, Eriksona, i više drugih komunikacijskih kompanija i agencija, a uz njih i vše kosovskih umetnika. Konferenciju organizuje kosovski tim "Cyber Security Privacy".

"Razvoj informatičke i komunikacione tehnologije je važan faktor u ekonomskom razvoju jedne zemlje. U isto vreme, rizik od nepreuzimanja bezbednosnih mera se direktno odražava na glavne ekonomske gubitke i nacionalnu bezbednost," naveo je organizator, dodajući da kosovsko ministarstvo za ekonomski razvoj, kroz svoju kampanju podizanja javne svesti, ima za cilj da poveća nivo sajber bezbednosti institucija, javnog i privatnog sektora na Kosovu.

Ovogodišnju konferenciju obeležiće četiri panela o sajber kriminalu, finansijskoj sajber bezbednosti, nacionalnoj sajber bezbednosti i privatnosti na Internetu. Uz zvaničan program konferencije, sutra se paralelno sa njom održava i radionica "Dan kada je hakovanje legalno", na kojoj će grupa tzv. etičkih hakera tokom osam sati rada pokušati da hakuje autorizovane vebsajtove, a za svako 'bagovanje' koje uspeju da pronađu, dobiće nagradu. Inače, hakeri su imali istu mogućnost prijavljivanja na ovu konferenciju, kao i oni koji imaju svoje vebsajtove.

Tokom prošle godine organizovane su dve ovakve konferencije uz seriju pratećih događaja na Kosovu o podizanju svesti za povećanje "nacionalne bezbednosti" na Internetu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.