Priština: Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Foto: Kallxo

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

Stanišića Specijalno tužilaštvo Kosova tereti da je tokom aprila 1999. godine, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, zajedno sa drugim licima, učestvovao u ubistvima i proterivanju albanskog civilnog stanovništva u selu Slovinje u Lipljanu.

U njihovoj optužnici se navodi da je Goran Stanišić 1999. i sam živeo u ovom selu i bio rezervni pripadnik srpske policije.

On se po četiri tačke optužnice Specijalnog tužilaštva tereti za učešće u ubistvu pet članova porodice G, ubistvu F.B, Z.G. i drugih osoba koje su, prema navodima Tužilaštva, odvojili od kolona i na njih pucali.

Tužiteljka na slučaju, Drita Hajdari, izjavila je na jednom od poslednjih ročišta da je „na glavnom pretresu nesporno potvrđeno da su 15. aprila 1999. godine u selu Slovinje ubijeni, M.G, O.G, E.G, B.H, A.G, F.B, R.K, A.I, I.B, J.K, M.P, B.G, dok je 16. aprila 1999. Z.G. ubijen, a A.I. teško povređena“.

Detalje optužnice protiv Stanišića, možete pročitati u posebnoj vesti.

Nakon presude Osnovnog suda u Prištini, njegova odbrana uložila je žalbu, koju je Apelacioni sud 27. septembra delimično usvojio kao osnovanu, prenosi danas Zakletva za pravdu.

„Usvaja se kao delimično osnovana žalba branioca okrivljenog G.S, Ljubomira Pantovića i preinačuje se presuda Osnovnog suda u Prištini … tako što Apelacioni sud okrivljenog G.S. za krivično delo za koje je okrivljen osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

U kaznu mu se računa i vreme koje je proveo u pritvoru od jula 2019. godine.

Inače, Stanišićev advokat podneo je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.