Priština: Sednica o demarkaciji ponovo odložena

14:30 – Sednica odložena

Sednica o demarkaciji opet je odložena, javili su mediji u Prištini. Express dodaje da je odložena za sledeću sednicu.

Koha prenosi da je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, pozvao šefove parlamentarnih grupa i rekao da se današnja sednica ne nastavlja zbog nedostatka broja glasova za demarkaciju. 

13:45 – Komisija usvojila novi nacrt zakona, prodleđen Skuptini. Mediji: Zvaničnici Kosova sa Srpskom listom

Pauza u Skupštini Kosova još uvek traje. U međuvremenu, Komisija za spoljne poslove Skupštine usvojila je novi nacrt zakona i prosledila ga Skupštini.

Mediji javljaju da je u kabineta Premijera Kosova u toku sastanak Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija sa poslanicima Srpske liste.

Srpska lista prethodno je saopštila da neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom.

11:25 – Određena pauza

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, odredio je pauzu, ubrzo nakon što je sednica i počela. Za sada nema informacija kada će se ona i nastaviti. 

Ovakva odluka je doneta jer, prenosi Kljan Kosova, "novi Nacrt zakona o Sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom nije stigao na vreme".

Nacrt zakona o kojem će se raspravljati biće upućen Skupštini sa izmenama nakon što ga razmotri Komisija za spoljne poslove, dodaje isti portal.

Ova komisija razmatraće nacrt zakona kako bi sadržao i ranije postignuti sporazum između kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja i Demokratske lige Kosova, prenosi Express.

Ovakav zahtev izneo je šef parlamentarne grupe LDK-a, Avdulah Hoti, koji je potom pozvao Samoopredeljenje da glasa za ratifikaciju. 

A pred skupštinom Kosova je, kako prenose mediji, u toku protest podrške za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji, sa porukom "Ne blokirajte nas". 

11:10 – Počela sednica kosovske skupština 

Sa zakašnjenjem od više od sat vremena počela je sednica Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o usvajanju Nacrta zakona za ratifikaciju sporazuma demarkacije Crnge Gore i Kosova. 

Da pratite sednice uživo kliknite ovde.

09:30 – Demarkacija danas ponovo pred poslanicima Skupštine Kosova

RTK2: Danas će biti održana vanredna sednica Skupštine Kosova, na kojoj će poslanici glasati o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom. Sednici je prethodio sastanak Predsedništva koji je juče održan, a kojem nije prisustvovao član ispred Srpske liste Slavko Simić.

Još uvek je neizvesno hoće li poslanici ove partije prisustvovati današnjem zasedanju Skupštine.

Za ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji neophodno je 80 glasova, a vladajuća koalicija je, prema tvrdnjama, obezbedila 78.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je nakon saastanka predsedništva da "ovo nije vreme folklornog patriotizma i da se mora raditi na jačanju integriteta i suvereniteta Kosova".

Pozive da se Sporazum podrži ponovili su uoči današnje sednice predsednik Kosova, Hašim Tači, američki ambasador Greg Delavi i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.