Priština: Održano prvo ročište protiv nekadašnjeg pripadnika MUP-a koji se tereti za navodno seksualno nasilje tokom rata na Kosovu

FOTO: Osnovno tužilaštvo Priština

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

U sredu je u Osnovnom sudu u Prištini održano prvo ročište u odsustvu optuženog M. J, a njegov branilac Ljubinko Todorović rekao da, u vezi sa ovim krivičnim predmetom, ne može da se izjasni, jer nije opremljen spisima predmeta.

M.J. je optužen da je tokom rata na Kosovu u saradnji sa drugim licima počinio seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, prenosi Zakletva za pravdu.

Prvobitno, na ovom ročištu se kao branilac optuženog pojavio advokat Fahri Sadriju (Sadriu), kojeg je imenovala Advokatska komora Kosova, koji je rekao da nema dokumentaciju slučaja i da je na ovo ročište došao samo da ne izostane, ali da ne postoji mogućnost da se ovaj predmet isprati do kraja.

S tim u vezi, specijalni tužilac Iljir (Ilir) Morina je rekao da na dokumentaciji slučaja postoji nalog za zaštitu i da ne može da se deli sa više advokata, zahtevajući da AKK imenuje jednog advokata i da se isti ne menja zbog osetljivosti samog slučaja.

„U slučajevima seksualnog nasilja ovakva situacija ne bi trebalo da se ponovi“, rekao je tužilac Morina.

Tada je sudija Veselj Ismailji (Vesel Ismaili) saopštio da je nakon što je kontaktirao AKK obavešten da je došlo do zabune, pošto je na ovu sednicu pozvan advokat Ljubinko Todorović – koji se na ovom ročištu pojavio posle pola sata.

Nakon čitanja optužnice od strane specijalnog tužioca Morine, advokat Todorović je rekao da, pošto još nije opremljen spisima predmeta, o ovom krivičnom predmetu ne može da se izjašnjava.

Ismaili ga je obavestio da u roku od 30 dana može da prigovori na dokaze, kao i da podnese zahtev za odbacivanje optužnice.

Inače, Specijalno tužilaštvo Kosova je 27. novembra 2023. podiglo optužnicu za suđenje u odsustvu protiv okrivljenog M.J, koji je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik policijskih snaga Srbije, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i pravojnih snaga na albansko civilno stanovništvo na celoj teritoriji Kosova, znajući za postojanje takvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, a u saradnji sa drugima, do sada neidentifikovanim licima, navodno izvršio seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti.

Ovim ga kosovsko pravosuđe tereti da je u saizvršilaštvu sa drugim uniformisanim i naoružanim licima počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, trenutno inkriminisano kao „zločin protiv čovečnosti“ prema Krivičnom zakonu Republike Kosovo.

Dispozitiv i obrazloženje ove optužnice redigovani su u cilju zaštite identiteta žrtve i u skladu sa naredbom suda za određivanje zaštitne mere.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.