Priština: Ratifikovan sporazum o kretanju sa ličnim kartama u BiH

lična karta goraždevac

Kosovska skupština danas je, sa 82 glasa ZA, nijednim protiv i nijednim uzdržanim, ratifikovala sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu, a koji predviđa i kretanje samo sa ličnim kartama u Bosni i Hercegovini, prenosi prištinski Kallxo.

Radi se o jednom od tri sporazuma, potpisanih prošle godine u okviru Berlinskog samita.

Kako prenose mediji, isti sporazum trebao bi da bude izglasan među ministrima danas i u Bosni i Hercegovini, a da potom bude prosleđen takođe u skupštinu.

Sporazum je danas poslanicima, kako prenosi Kallxo, u Prištini predstavio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Optimista je da će isti biti ratifikovan u Bosni i Hercegovini.

„Sporazum koji je zauzeo najviše mesta u javnom mnjenju, ne samo na Kosovu, bio je onaj za slobodno kretanje samo sa ličnim kartama. Imamo teške odnose sa Bosnom i Hercegovinom zbog tamošnjeg veta Republike Srpske. Ali je i predsedavajući Veća ministara BiH, koji je Srbin, potpisao u Berlinu i to nas čini optimistom da će ovaj sporazum biti ratifikovan i tamo. Omogućiće putovanje sa Kosova u Bosnu i obrnuto samo sa ličnim kartama“, naglasio je Kurti.

Već u prvim satima, stigla je i prva čestitka i to od nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea.

„Svaka čast kosovskom parlamentu što je tako brzo ratifikovao tri sporazuma o slobodi kretanja. Oni će doneti konkretne koristi za građane Kosova, masovno podstaći regionalnu integraciju Zapadnog Balkana i dovesti ih korak bliže EU. Berlinski proces pokazuje rezultate“, naveo je on na Tviteru.

Ovaj sporazum kosovska vlada usvojila je početkom ovog meseca.

Danas su ratifikovana i druga dva sporazuma iz Berlinskog procesa. U pitanju je Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu i Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata, u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

I ovi nacrti odobreni su danas većinskom glasova poslanika u Prištini.

Ratifikovanje sporazuma pozdravili su i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin kao i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.