Priština potvrdila pretnje ubistvom Kurtiju u 2021. – „nismo se oglašavali da se ne diže panika“

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Vlada Kosova potvrdila je da je kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, bilo prećeno ubistvom prošle godine, a nakon što su ranije danas o tome nezvanično izvestili prištinski i albanski mediji.

„Premijera Republike Kosovo, Aljbina Kurtija, obavestila je Kosovska obaveštajna agencija o ovom slučaju. Bezbednosne institucije preduzele su sve mere da spreče ovu akciju“, javio je danas Kallxo, navodeći da je reč o zvaničnom saopštenju kosovske vlade.

O ovom slučaju nije informisana javnost, kako se ne bi „širila panika“, dodaje se u saopštenju.

Prištinski mediji izvestili su danas da su hakeri objavili dokument koji je navodno preuzet sa mejla generalnog direktora policije u Albaniji.

Gazeta Express je, prenoseći tekst albanskog medija A2, javila da je protivteroristička jedinica na Kosovu 2021. godine otkrila navodni plan za ubistvo Aljbina Kurtija i još dve osobe od strane državljanina Albanije.

U dokumentu se, prema navodima medija, navodi da je jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu dobila informacije o pokušaju atentata na Kurtija, I. H. i bivšeg poslanika  Demokratske stranke Dž (Xh). H.

Mediji ujedno prenose da je osumnjičeni P. K. albanski državljanin koji ima „dobre veštine u upotrebi snajpera“, da je umešan u više ubistava na Kosovu i u Crnoj Gori, kao i da živi u Skadru, a radi u Tropoji, Uroševcu i Dečanima.

Gazeta Express ujedno javlja da je albanska policija saopštila da ova osoba ima krivični dosije i da se protiv nje vodi istraga za ubistvo sa predumišljajem i nedozvoljeno posedovanje lovačkog oružja.

„Za njim je raspisana poternica 2016. godine dok su u njegovom stanu pronađene dve puške i 90 metaka. U septembru prošle godine suspendovan je nalog kojim se potraživao, dok se on smatra osobom visokog rizika“, objavljeno je.

Ovaj medij ujedno piše da je prema informacijama Antiterorističke jedinice, prva meta trebalo da bude I. H., druga Dž (Xh). H, a potom i kosovski premijer.

„Svrha ovih napada bi bila destabilizacija Kosova. Takođe u dokumentu se navodi da će tri atentata biti izvršena u naredna četiri meseca“, prenosi Gazeta Express.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.