Kurti: Činimo prve korake za proširenje 5G mreže, otvoren sistem za praćenje frekvencija u Šipolju

kurti nacionalni sistem za praćenje frekvencija
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Nacionalni sistem za praćenje različitih frekvencija svečano je otvoren danas u Šipolju, u južnom delu Mitrovice. Otvaranju je prisustvovao i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je najavio da je ovime načinjen prvi korak za proširenje 5G mobilnih mreža, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Nacionalni sistem za praćenje spektra frekvencija omogućiće praćenje korišćenja frekvencijskih resursa, identifikaciju izvora smetnji, podizanje nivoa nacionalne bezbednosti, proučavanje određenih frekventnih opsega na celoj teritoriji Kosova, što je istovremeno u skladu sa međunarodnim obavezama koje imamo“, poručio je Kurti na ceremoniji otvaranja ovog sistema.

Dodao je da će sistem doprineti i sajber bezbednosti, čemu „vlada daje poseban značaj“.

„Razvoj digitalizacije mora biti praćen relevantnim merama za povećanje bezbednosti mreža i sistema. Zbog toga Vlada Kosova pridaje poseban značaj sajber bezbednosti, kako sa aspekta kreiranja politike, tako i preduzimanja konkretnih mera, koje se bave rizicima po našu sajber bezbednost“, kazao je.

Kurti je poručio i da će podržati ARKEP, KPM, Ministarstvo ekonomije i sve druge relevantne aktere, te da neće oklevati da sarađuje sa međunarodnim partnerima, „kako bi se takvi sistemi mogli koristiti na najefikasniji način“.

Ujedno se zahvalio Svetskoj banci na bezrezervnoj podršci u razvoju ovog projekta i izradi Programa za digitalnu ekonomiju, kao i kompaniji TCI International koja sprovodi projekat.

Svečanom otvaranju Nacionalnog sistema za praćenje različitih frekvencija prisustvovali su i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, predstavnici Svetske banke, ARKEP-a, američke ambasade i kompanije za sprovođenje ovog projekta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.