Priština: Potpisan sporazum o saradnji sa EUROPOL-om

EUROPOL

Kako je i bilo najavljeno, danas je potpisan Sporazum o saradnji Kosova i EUROPOL-a, javila je RSE. Sporazum će pružiti Kosovskoj policiji potrebnu podršku za snažnu borbu protiv transnacionalnog kriminala, čime se zatvara prostor koji je postojao, izjavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave, Agim Veljiu nakon potpisivanja.

Veljiu navodi da su region Zapadnog Balkana i cela Evropa suočeni sa mnogim pretnjama i da je za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma neophodna međunarodna saradnja.

Upravo zbog toga tvrdi da će se ovim sporazumom ojačati bezbednost, kako na Kosovu, tako u celom regionu i šire.

„Ove grupe ne poznaju granice i pokušavaju da iskoriste svaki prostor da za svoje kriminalne aktivnosti. Kosovska policija bila je prilično hendikepirana zbog nedostatka razmene informacija u realnom vremenu. Kao što je poznato, do sada se razmena informacija odvijala preko Euleksa, što je prouzrokovalo odlaganja“, kazao je Veljiu, prenosi RSE.

Veljiu je ocenio da je danas potpisani sporazum osnova, dok se očekuje potpisivanje dva dodatna memoranduma za sprovođenje sporazuma.

„Kroz ovaj sporazum, Kosovska policija se tretira ravnopravno sa drugim policijama u regionu“, kazao je on.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su kosovski premijer Avdulah Hoti, šefica kancelarije EU Natalija Apostolova i generalni direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj (Rashit Qelaj).

Podsetimo, kako su sredinom juna preneli mediji, Upravni odbor obaveštajne agencije Evropske unije, EUROPOL, odobrio je sporazum o radu sa agencijama za sprovođenje zakona na Kosovu, kada je i najavljeno potpisivanje sporazuma između izvršnog direktora EUROPOL-a i ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Kosova.

Ovim sporazumom, predviđena je saradnja između EUROPOL-a i Kosovske policije, Kosovske carine, poreske uprave i jedinica za sprečavanje pranja novca.

Sporazumom je predviđeno formiranje centralne kancelarije za saradnju sa EUROPOL-om i dobijanje pristupa komunikaciji sa EUROPOL-om, kao i mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište EUROPOL-a u Hagu.

Pored saradnje sa EUROPOL-om, „Kosovo će imati novi i aktivniji oblik saradnje sa svim zemljama EU“, saopšteno je u junu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, koja je predsedavala Savetom EU.

Pročitajte još:

MUP Kosova potpisuje sporazum o saradnji sa EUROPOL-omPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.