Priština: Obeležen Dan sećanja na britanske vojnike

Na Kosovu je danas obeležen Dan sećanja na britanske vojnike poginule u ratnim sukobima. Britanski ambasador, Rori O'Konel (Rauri O'Connell) i visoki kosovski zvaničnici položili su u Prištini vence na spomenik posvećen vojnicima ove zemlje koji su poginuli služeći na Kosovu.

"Naš godišnji čin sećanja ima poseban značaj na Kosovu. Četrnaest britanskih vojnika dali su svoje živote da bi Kosovo spoznalo mir," kazao je britanski ambasador Rori O'Konel, dodajući: 

"Danas ih se posebno sećamo, kao i drugih, svih nacija iz KFOR-a koji su pali."

"Nikada ne treba da zaboravimo užasnu cenu rata i posvetimo se ostvarivanju mira. Nikada ne treba zaboraviti da se nаš mir gradio na velikim žrtvama onih koji su preminuli braneći ga," kazao je britanski ambasador takođe. 

"Kosovo danas odaje počast svim onim britanskim ženama i muškarcima koji su dali svoj život služeći miru, stabilnosti, razumevanju, toleranciji i humanitarnim misijama na Kosovu," kazao je kosovski predsednik, Hašim Tači, navode iz njegovog kabineta.

Kosovo nikada neće zaboraviti izuzetan doprinos, hrabrost i žrtvovanje britanskih vojnika, poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, stoji u saopštenju iz kosovske vlade.

Komemoraciji su prisustvovali i američki ambasador, Greg Delavi, odlazeći komandant KFOR-a, general major Đovani Fungo, predstavnici Kosovskih bezbednosnih snaga, kao i drugi kosovski i međunarodni zvaničnici. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.