Hodžaj: Razgovori sa BG-om do mirovnog sporazuma, uzajamnog priznanja i članstva Kosova u UN-u

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, traži da dijalog sa Kosovom i Srbijom bude vremenski ograničen i da ne traje beskonačno. Kaže da bi rezultati ovog procesa morali da budu članstvo u UN-u i uzajamno priznanje. U ovo pitanje želi da se, pored Vlade – uključe Skupština i Predsednik.

Enver Hodžaj – drugi čovek vlade (Kosova, prim. red.) – izjavio je da bi, pored ograničavanja vremena dijaloga sa Srbijom, ovaj proces trebalo da proizvede još dve stvari za državu Kosovo. Prvo – članstvo u UN-u i međusobno priznanje sa srpskom državom.

Informaciju medija da je zatraženo ograničavanje dijaloga Beograda i Prištine, te da bi ovaj dijalog navodno trebalo da se završi za 18 meseci, prethodno je komentarisao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Šta je on poručio, čitajte u posebnoj vesti:

Đurić: Radi samo štoperica za ZSO


Pročitajte još: 

Sputnjik: SAD dale rok od 18 meseci za rešavanje kosovskog pitanja

Jeremić: 2018. na potpisivanju sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji i stolica u UN-u

"Veliki cilj Kosova u dijalogu sa Srbijom je članstvo u UN-u i uzajamno priznavanje, bez toga nema smisla da se dijalog nastavi, moj je stav u javnosti kao bivšeg ministra spoljnih poslova i to je stav koji imamo kao kosovska vlada," rekao je Hodžaj za Express.

Ova izjava usledila je nakon vesti ruske agencije koja je pisala da je Kosovo zatražilo da se briselski dijalog završi za godinu, do godinu i po dana.

Hodžaj je rekao da je pre tri godine zatražio rok za dijalog. Ali, ipak, nije spomenuo konkretne rokove koje je zahtevao.

"EU bi trebalo da izvrši mnogo veći pritisak na Srbiju, a drugo – dijalog mora održi svoj kredibilitet. Strane mogu da očuvaju svoj međunarodni prestiž ako stignemo do završne faze koja bi trebalo da se završi sporazumom koji bi trebalo da bude mirovni i članstvom Kosova u UN-u i uzajamnim priznanjem," dodao je on.

Na pitanje da li bi u poslednjoj fazi (dijaloga) trebalo da budu uključeni – ratna odšteta, demarkacija, Asocijacija, Sever, Hodžaj kaže da bi ova faza trebalo da bude uključena u platformu koja bi trebalo da se uputi predsedniku, vladi i parlamentu.

"Dakle, glavna svrha je priznanje i ništa drugo. Evropska unija je odlučila da uslov za Srbiju bude jedan pravno obavezujući sporazum između dve zemlje, dok sam bio ministar spoljnih poslova razgovarao sam sa partnerskim zemljama Kosova i taj pravno obavezujući sporazum je ništa drugo nego do uzajamno priznanje. Dakle, kroz ovaj mirovni sporazum zaključiti fazu neprijateljstva i prepoznati političku stvarnost nezavisne države i teritorijalni integritet nove države," zaključio je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.