Optužnica protiv već pritvorenog G.M, tereti se za ratne zločine u zatvoru Dubrava

Specijalno tužilaštvo Kosova
FOTO: Preuzeto sa Koha

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv muškarca srpske nacionalnosti sa inicijalima G.M. zbog, kako kažu, osnovane sumnje da je počinio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Reč je o muškarcu koji poseduje i kosovska i srpska dokumenta – sa adresom stanovanja u Srbiji.

Kosovske ga vlasti optužuju da je navodno 22. maja 1999. godine učestvovao u ubistvu 109 i ranjavanju još 108 zatvorenika, svi albanske nacionalnosti, poznatom kao „masakr u zatvoru Dubrava“.

„Istragama je pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim licima srpske policije i vojske, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje se tereti“, navode iz kosovskog tužilaštva.

G.M. se već nalazi u pritvoru koji mu se produžava, a predmetom se dalje bavi Osnovni sud u Prištini.

Inače, muškarac sa ovim istim inicijalima uhapšen je pre nešto manje od godinu dana kao osumnjičeni upravo za događaje u zatvoru Dubrava tokom rata na Kosovu.

Kancelarija za KiM tada je izvestila da je on uhapšen u opštini Istok i to dok je, kako su kazali, išao da prijavi svoju uzurpiranu imovinu.

Precizirali su da je reč o penzioneru koji kao raseljeno lice živi u okolini Beograda, uz navode da je on više puta bez problema dolazio na Kosovo.

Policija je tada potvrdila da je G.M. uhapsila po dojavi.

Jednomesečni pritvor Srbinu uhapšenom za navodne ratne zločinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.