Diplomatski rečnik: Kad premijer Albanije kaže, a šef srpske diplomatije ponovi

dacic i rama
FOTO: Zoran Jevtić, Hashtag.al

„Moramo da prestanemo sa ovim istim starim s….a iz prošlosti, moramo da krenemo napred…“, biranim rečnikom poručio je premijer Albanije, Edi Rama, danas u Poznanju, objašnjavajući zašto Srbija ne treba da se oseća napadnutom ako Tirana i Priština jačaju međusobnu saradnju. „Razmišljam da možda poslušamo savet Edija Rame, pa da sutra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donese odluku o zajedničkoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke, kao gestu koji bi potvrdio da je i Srbija za to da u regionu treba prestati sa ‘istim starim s….a iz prošlosti’ i ići napred“, takođe biranim rečnikom, odgovorio je na ove navode šef srpske diplomtije, Ivica Dačić, prenosi Tanjug. 

Nakon sastanka premijera zemalja-učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, u Poznanju, novinar Telegrafa upitao je albanskog premijera, Edija Ramu da prokomentariše stav Beograda da najnoviji sporazum ministara spoljnih poslova Albanije i Kosova predstavlja napad na regionalnu stabilnost.

Rama je izjavio da taj sporazum nikoga ne ugrožava, već da je njime samo pojačana saradnja između Tirane i Prištine i da je to normalno.

Dodao je i da bi isto tako voleo da ojačaju saradnju i sa Srbijom, u svim pravcima, i da ne vidi zašto bi se Srbija osećala napadnutom već da treba da se oseća motivisanom i podstaknutom da sarađuje sa Albanijom.

“Moramo da prestanemo sa ovim istim starim s….a iz prošlosti. Moramo da krenemo napred i stvorimo saradnju, bez granica, bez barijera sa tarifama, bez carine…To je ono što bi trebalo da radimo, a ne samo da se stvara osećaj o nekom napadu. Hajde, kakav napad? – izjavio je premijer Albanije.

Ubrzo je stigao i odgovor ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića.

„Razmišljam da možda poslušamo savet Edija Rame, pa da sutra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donese odluku o zajednickoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke, kao gestu koji bi potvrdio da je i Srbija za to da u regionu treba prestati sa „istim starim sra…a iz prošlosti“ i ići napred“, prokomentarisao je Ramine navode, prvi čovek srpske diplomatije, prenosi Tanjug. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.