Priština nakon završetka iskopavanja na lokaciji Štavalj: Beograd nije posvećen rasvetljavanju sudbine nestalih

FOTO: Nova.rs

Nakon srpske, danas je i Komisija kosovske vlade za nestala lica potvrdila da su obustavljeni radovi na lokaciji rudnika Štavalj kod Sijenice, te da nisu pronađeni posmrtni ostaci nestalih tokom rata na Kosovu. Oni, međutim, optužuju Beograd da ne prosleđuje informacije, ali i za neozbiljnost i nedostatak posvećenosti u rešavanju sudbine nestalih.

„Iako je delegacija Republike Kosovo više puta tražila od predstavnika srpskih institucija da podele sve informacije koje imaju u svojim arhivama, ali i informacije koje su u međuvremenu date za ovu lokaciju, tako nešto se nije dogodilo“, saopštila je kosovska vlada.

Beograd optužuju i za nedostatak posvećenosti za rešavanje sudbine nestalih.

„Nedostavljanje dodatnih informacija od strane predstavnika srpskih institucija, koje je tražila Komisija Kosova, pored nesaradnje srpskih institucija, ukazuje i na nespremnost i nedostatak ozbiljne i iskrene posvećenosti srpske strane da rasvetli sudbinu nestalih nasilnim putem tokom rata na Kosovu 1998-99 godine“, poručili su.

Kosovska vlada je takođe potvrdila da na lokaciji Štavalj nisu pronađene masovne grobnice, odnosno posmrtni ostaci, te ponovo ukazuje na neophodnost dostave novih informacija i otvaranje arhiva.

„Zbog specifičnosti terena i takvih lokacija koje su srpske vojne i policijske snage koristile tokom rata za zakopavanje leševa, u pokušaju da prikriju tragove zločina, od ključnog je značaja da se dostave dodatne informacije, posebno iz arhiva Srbije“, naveli su.

Iz kosovske vlade ujedno navode da, u saradnji sa međunarodnim partnerima, očekuju dostavljanje dodatnih satelitskih snimaka na duži vremenski period za ovu lokaciju.

Nadaju se da će se putem ovih snimaka tačnije odrediti lokacija potencijalne masovne grobnice.

Kosovska vlada je naznačila da ostaje posvećena radu i da daje prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih tokom rata.

Da je nakon dve nedelje završena pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice, te da nisu pronađeni posmrtni ostaci, saopštili su danas i iz Komisije za nestala lica Srbije.

Pretraga je započela 10. maja, a nadležni državni organi Srbije radili su na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

„Punih trinaest radnih dana su trajali radovi. Preko sedam hiljada kubika raznog materijala je na ovim lokacija pretraženo. I definitivno možemo reći da posmrtni ostaci nisu pronađeni. Započećemo sa vraćanjem lokacije u prvobitno stanje. I okrećemo se novim zadacima. Ono što je bitno za ovu i za ostale lokacije koje smo pretražili u Srbiji, bez obzira na izvor i pouzdanost informacija, sve su proverene. Nijednu nismo ignorisali“, rekao je Veljko Odalović iz ove Komisije.

Pored srpskih organa, sudskih i rudarsko – geoloških veštaka iz Srbije, na lokaciji u blizini rudnika Štavalj bili su prisutni i stručnjaci EULEX, UNDP i delegacije Radne grupe iz Prištine za nestala lica.

Pročitajte još:

Odalović: U Štavalju nisu pronađeni posmrtni ostaci

Sutra se završava pretraga terena na lokaciji rudnika Štavalj

Potraga za nestalima u Štavalju, ali i na Kosovu; Eksperti EULEX-a pružaju podršku

Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na naše zahtevePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.