Priština najavljuje ukidanje penzija onima koji ih primaju a žive "u inostranstvu"; oko 12000 korisnika podiže na Severu

Sinoć je gostujući u emisiji "Puls" na KTV-u, kosovski ministar rada i socijalne zaštite, Arban Abraši, najavio skoro donošenje zakona o penzijama i na taj način uštedu od 12 miliona evra u svom ministarstvu. Ovim rešenjem će svima onima koji primaju penzije, kako je on rekao, iz inostranstva, biti uskraćena tzv. osnovna penzija koju primaju na Kosovu. Da podsetimo, svi građani koji su navršii 65. godina života i imaju kosovsku ličnu kartu, bez obzira na ostvareni radni staž,  imaju pravo na osnovnu penziju u iznosu od 75 evra. I sprski penzioneri poslednjih godina sve više primaju kosovsku penziju, a među njima je značajan broj raseljenih lica koja žive u centralnoj Srbiji, ali i onih koji su se sa Kosova praktično odselili pre '99. Svi oni pravo na kosovsku penziju ostvaruju na osnovu toga što su nekada živeli na Kosovu i Metohiji, odnosno rođeni su na KiM-u i u ličnim dokumentima prijavljuju prebivalište na Kosovu. KoSSev je istraživao koliko Srba koristi kosovsku penziju podižući je u bankama na Severu Kosova.

Abraši je u emisiji rekao da je njegovo ministarstvo, samo za osnovne penzije izdvojilo 120 miliona evra,  dok su doprinosi 70 miliona.

Abraši se u emisiji osvrnuo i na nepravilnosti kojih ima prilikom dodele socijane pomoći. Kako kaže, korišćenjem novog softvera koji je uklonio mnoge porodice iz socijalnog programa, došlo se do uštede od 2 miliona evra.

"Nisam napustio šemu socijalne pomoći. Mi imamo integrisani sistem koji pokazuje da ima porodica koje imaju i druge prihode i mi nećemo davati pomoć porodicama čiji su članovi zaposleni. Takođe je besmisleno da oni koji primaju subvencije iz ministarstva poljoprivrede dobijaju i socijalnu pomoć. Socijalni program mora biti samo za one porodice koje su u teškoj ekonomskoj situaciji. Mi smo uštedeli 2 miliona evra isključujući osobe iz programa socijalne pomoći, one koji nisu zadovoljavali kriterijume ili su bili zaposleni a primali su pomoć, " rekao je Abraši, naglasivši da je oko 27 hiljada porodica na Kosovu deo socijalnog plana," što je oko 110.000 hiljada građana".

"Ovde imamo problem, jer postoje mnogi koji primaju penzije, čak i oni koji žive u inostranstvu. Uradili smo istraživanje kako penzioneri dobijaju penzije na Kosovu a ne žive ovde, a primaju penzije u Evropi, u regionu ili u drugim zemljama. Oni dolaze svakih šest meseci, primaju penzije i vraćaju se u svoje zemlje prebivališta. Te ljude koji penzije primaju u drugim zemaljama, na Kosovu će zaustaviti donošenje zakona o penziji, to su prakse evropskih zemalja. Ukoliko se njihove penzije zabrane svima koji primaju penzije u drugim zemljama, uštedećemo 12 miliona evra. Problem je u zakonu jer to zakon dopušta. Pa ko ima preko 65 godina i kosovske ličnu kartu, uzima osnovnu penziju. To je velika mana. Imamo 127.000 korisnika. Ovo ne bi trebalo da bude definisano kao penzija, već kao pomoć. Ali, sa novim zakonom, samo oni koji žive ovde biće u mogućnosti i da je prime," istakao je Abraši.

Srpski korisnici koji penziju podižu u bankama na Severu

I sprski penzioneri poslednjih godina sve više primaju kosovsku penziju, a među njima je značajan broj raseljenih lica koja žive u centralnoj Srbiji, ali i onih koji su se sa Kosova i Metohije praktično odselili pre '99. Oni najčešće dolaze jednom mesečno na Sever Kosova da bi podigli ove penzije. Redovi tokom mesečnih isplata ispred kosovskih banaka u kojima mahom čekaju stariji ljudi je slika na koju su građani Severne Mitrovice navikli već godinama. KoSSev je istraživao koliko Srba koristi kosovsku penziju.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku za 2014. godinu objavljenim u maju ove godine, na evidenciji primaoca osnovnih kosovskih penzija u opštini Zubin Potok nalazi se 1606 penzionera, u opštini Zvečan 1511 penzionera, u opštini Leposavić 3770 penzionera, dok su podaci za opštinu Mitrovica objedinjeni i taj broj iznosi 6847 penzionera.

Kako nezvanično saznajemo, samo u jednoj filijali jedne kosovske banke u Severnoj Kosovskoj Mitrovici zadužene za isplatu osnovnih penzija, svakog meseca se u proseku isplati oko 10 hiljada penzija. U ovoj banci nisu mogli da nam daju tačne podatke, međutim, koliki je broj onih koji primaju penziju u severnoj, a koliki broj u južnoj Mitrovici, ali ističu da, s obzirom na činjenicu da je srpsko stanovništvo primarno starije u odnosu na albansko, mogu da spekulišu sa podatkom da barem 50% korisnika kosovske penzije, istu podiže u bankama na Severu Kosova.

Zaposleni u ovoj banci takođe znaju da među ovim penzionerima ima onih koji žive u centralnoj Srbiji, međutim, koliki je stvaran broj penzionera koji ne žive na Kosovu i koji će nakon donošenja novog zakona o penzijama ostati bez njih – nismo uspeli da saznamo. Ovi penzioneri, uprkos tome što žive u centralnoj Srbiji, na osnovu kosovske lične karte sa upisanim prebivalištem na Kosovu i Metohiji, ostvaruju pravo na kosovsku penziju od 75 evra.

Penzioneri nisu raspoloženi da govore javno. Neretko, oba supružnika primaju kosovsku penziju koja, iako znatno niža u odnosu na "srpsku" kako nazivaju primarnu penziju Republike Srbije – nekima, po sopstvenom priznanju, predstavlja štednju, dok je nekima i osnovno sredstvo za život.

Tako jedan bračni par koji od osamdesetih godina živi u Aranđelovcu, prihod od 150 evra koristi kao štednju, koju povremeno ulažu u obnovu kućnog gazdinstva u Srbiji, dok je baki iz jednog sela u Kragujevcu, ona osnovno sredstvo za život, jer u Srbiji prima samo socijalnu pomoć.

Pitanja o zvaničnim podacima korisnika kosovske penzije srpske nacionalnosti KoSSev je uputio i ministru za rad i socijalnu zaštitu Arbenu Abrašiju u Prištini, koji je ujedno i portparol vlade Kosova, ali do zaključenja vesti nismo dobili nikakav odgovor. KoSSev do sada nije uspeo da stupi u kontakt sa ovim kosovskim ministrom koji se nijednom nije javio ni na više desetina poziva u proteklim mesecima, kao ni odgovorom na mejlove koje smo mu upućivali na razne teme.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.