Priština najavljuje takse za srpske slatkiše, a šta kažu privrednici?

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova, najavilo je mogućnost uvođenja mera za konditorske proizvode iz Srbije, zbog kako kažu, njihovog enormnog uvoza na Kosovo.

Uvoz konditorskih proizvoda, poput keksa i slatkiša iz Srbije na Kosovo je, prema kosovskom Ministarstvu industrije i trgovine, za razliku od prošle godine, dostigao enormno povećanje od 10 odsto. Zato se najavljuju i mere u cilju zaštite lokalnih proizvođača od uvoza.

„Nakon konsultacija sa Komisijom za procenu zaštitnih mera pri uvozu, pokrećemo istragu za uvoz konditorskih proizvoda, slatkiša i keksa, gde se na osnovu preliminarne analize proizvodi uvezeni iz ove zemlje nalaze u povećanim količinama i u takvim uslovima izazivaju ili ugrožavaju ozbiljnu štetu za lokalne proizvođače”, kaže ministarka industrije, preduzetnistva i trgovine Rozeta Hajdari.

Poznavaoci privrednih prilika, poput bivšeg predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grđaliua, smatraju da barijere treba da pripadaju prošlosti i da je ovo više politička nego ekonomska odluka.

„Mislim da Kosovo nema tu kalkulaciju ili taj komoditet da još jednom eksperimentiše sa taksama. Mislim da dijalog nema alternativa i u tom kontekstu moramo biti svi orijentisani, jer što više prođe vreme nesporazuma daleko više se rađaju tenzije i jača nacionalizam i to ne ide u prilog ni Kosovu ni Srbiji, ni Zapadnom Balkanu“, rekao je.

Građani sa kojima je razgovarao N1 o ovoj temi, kažu da ne bi uopšte trebalo da se dozvoli uvoz srpskih proizvoda.

„Najbolje bi bilo da uopšte ne kupujemo srpske proizvode, da ih totalno blokiramo. Ma neka bude i vazduh. Treba da zaštitimo naše proizvode“.

„Trebalo bi da postavimo taksu i to jednu veliku, ali nema ko da to uradi. Jedan postavlja, drugi zbog političkih razloga ukida, a narod gleda šta da radi, da li da konzumira srpske proizvode ili ne“.

Ministarstvo industrije i trgovine je prošlog meseca donelo odluku o antidamping merama zaštite protiv nekoliko prozvoda iz Srbije koja predviđa meru od tri centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata, kao i antidamping meru od tri centa za jedinicu građevinskog bloka poreklom iz Srbije.

Prilog N1 pogledajte ovde

Više o tome u:

Nakon nove najave iz Prištine o još jednoj antidamping meri, oglasio se i Beograd: Kršenje CEFTA-e

Priština najavila nove mere na konditorske proizvode iz Srbije

Hajdari: Preduzeli smo antidamping mere za pojedine proizvode iz Srbije

Kurti: Cilj nam je da dodatno smanjimo uvoz iz Srbije merama koje ćemo preduzeti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.