Priština i region: „Član Miloševićevog ratnog kabineta“ i „najpoželjniji autokrata za EU“

Aleksandar Vučić, Gazivode, FOTO: KoSSev
Aleksandar Vučić, Gazivode, FOTO: KoSSev

„Godine 1989. svemoćni lider Srbije Milošević izabrao je Gazimestan da se pojavi kao branitelj kosovskih Srba. Godine 2018. svemoćni lider Vučić izabrao je Sever Kosova da se pojavi kao branitelj kosovskih Srba. Viktimizacija za sprovođenje planova u ime redefinisanja odnosa između Kosova i Srbije, između Albanaca i Srba. Nove okolnosti, isti cilj, različite metode. Miloševićev Gazimestan je bio uvod u novo poglavlje, čak i vojnim sredstvima. Rezultat je poznat. Vučićev Sever Kosova ima za cilj da uđe u novo poglavlje, mirnim sredstvima, u dogovoru sa Hašimom Tačijem. Rezultat nije poznat. Vučićevo defilovanje preko teritorije Kosova, zemlje koju je posetio, imalo je za cilj da demarkira svoj ‘teren’, baš kao i vuk.“ Samo je jedna od reakcija iz zvanične Prištine na dvodnevnu posetu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića – Kosovu i njegov, kako je najavljivan, istorijski govor pred građanima u Kosovskoj Mitrovici. Osim poruke Visara Imerija, i drugi lideri kosovske opozicije kritikovali su i posetu i govor, ali i odluku kosovskih vlasti da dopuste posetu. Identičan osvrt na Vučićev javni nastup i poruke iz govora imali su i članovi vladajuće koalicije, analitičari i mediji u regionu. Zajedničko im je to da se osvrću na Vučićevo pominjanje Slobodana Miloševića. U nastavku donosimo njihove reakcije.

Član Miloševićevog ratnog kabineta

„Najpoželjniji autokrata Evropske unije, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govoreći pred srpskom publikom je tokom posete Kosovu veličao svog bivšeg šefa i prethodnika Slobodana Miloševića rečima: Milošević je bio veliki srpski vođa; ciljevi su očigledno bili najbolji, ali rezultati su bili mnogo lošiji. Dobre namere balkanskog kasapina bile su stvaranje Velike Srbije. Na vrhuncu svoje genocidne kampanje na Kosovu, njegove vojne i paravojne snage su nasilno proterale više od 900.000 Albanaca i ubile više od 12.000 kosovskih Albanaca. Zbog toga je NATO intervenisao sa 78 dana vazdušne kampanje u proleće 1999. godine do kraja ove ‘dobre namere’ Vučićevog prethodnika. Vučić je bio član Miloševićevog ratnog kabineta tokom rata na Kosovu. Njegove pohvale za kasapina na Internet stranici njegove partije SNS“ – piše na svom Fejsbuk nalogu nekadašnji ambasador Kosova u Londonu, Muhamet Hamiti.

„Vučić na Kosovu rehabilitovao Miloševića“ – naslov je na naslovnoj stranici prištinskog lista Koha ditore.

 

Plan podele Kosova zaživeo

„Danas su Hašim i Ramuš rekli svetu (u dogovoru sa Vučićem) da Kosovo kontrolišu od Drenice i južne Mitrovice. Danas je plan Hašima i Vučića za projekat linije podele Kosova zaživeo… Sada je na nama da odlučimo da li da prihvatimo njihov devijantni plan. Verujem da Kosovo ima momke koji će da se odupru ili naruše plan Hašima i Vučića za podelu Kosova. Danas tišina znači priznanje. Vi koji danas ćutite, ugrožavate budućnost Kosova više od onih koji rade na realizaciji plana Hašima i Vučića“ – poruka je poslanika u kosovskoj skupštini iz redova Demokratske lige Kosova, Hadži Avdilj.

Zamislite Hitlera kao dobrog političara

„Zamislite nemačkog političara nekoliko godina nakon rata da kaže da je Hitler bio dobar političar sa lošim rezultatima. A onda kaže da želi dobre odnose sa jevrejskim narodom. To je Vučić učinio danas na Kosovu“ – piše na svom Tviter nalogu gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

Vučić sa Miloševićevim vodičem

„Vučić igra opasnu igru dok dolazi na Kosovo sa Miloševićevim vodičem. Srbija se vraća u svoju mračnu prošlost i EEAS bi trebalo odmah da osudi takvu politiku. Ova poseta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu ako postaje od posrednika do njegovog podrivača; ponavljam: Vučić na Gazivodama je isti kao i Milošević na Gazimestanu 1989. godine! Slike odatle su slike srama i šovinizma. Ovo je svedočanstvo da EEAS promoviše antievropsku politiku na Balkanu. Bio sam protiv njegove posete Gazivodama, i dalje se protivim tome“ – poruka je potpredsednika kosovske vlade, Enver Hodžaj, na društvenim mrežama.

Najčudnija stvar i plus lepe stvari o Miloševiću

„Najčudnija stvar sa Vučićem danas na Kosovu. Trebalo je da otkrije rešenje. Dogovor. I onda kaže: Mi ćemo da imamo dogovor možda za 10 ili 20 godina. Brate. Sva melodrama. Totalni bedak. Antiklimatski. Plus, lepe stvari o Miloševiću. Nema poena“ – naveo je nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi, na Tviteru.

Vučićev dolazak rezultat tajnih sporazuma

„Njegov (Vučićev) dolazak na Kosovo je rezultat tajnih sporazuma sa Tačijem. Ono što se dogodilo ova dva dana sa Miloševićevom posetom Vučića samo je deo prikrivenih scenarija ‘normalizacije’ odnosa sa Srbijom. U takvim okolnostima nema ničega zbog čega bi se iznenadili zbog onoga što je Vulin danas rekao za ono što se dogodilo u Drenici. Od neprijatelja se ne očekuje drugačije“ – naveo je poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi.

Demonstracije – savršena simulacija

„Mislim da ovo što danas gledamo s Kosova je savršena simulacije obe strane s ciljem da dobiju što više argumenata za novi dil koji pripremaju“ – ocenjuje analitičar Krenar Gaši za Dnevni avaz.

Naglašava da su Vučić i Tači „onaj deo elite koji su stvorili odvojene realnosti u obe države“.

„Na Kosovu su se ignorisala nastojanja Srbije da izgradi svoju državnost. Ovdašnji političari stalno su poručivali da su ‘završili sa Srbijom’ i da tamošnji političari nemaju nikakvu ulogu u budućnosti Kosova. U Srbiji su nastavili, pak, da održavaju ‘realnost’ da se na Kosovu nije promenilo ništa od 1999. godine.

Te odvojene realnosti su se susretale u Briselu, ali se nikada do sada nisu sudarile. Nedavno sam objavio veliko istraživanje u kojem sam pokazao da je Evropska unija napravila promenu konteksta problema Kosova i Srbije, te se sad pretvara da je već neki dil postignut. Time, kao i vođenjem dijaloga s veoma visokim ambicijama, samo se dovelo do ojačavanja separatnih realnosti u obe države.

I onda smo posvedočili zaokretu predsednika dve države. Njihova ideja o razmeni teritorija i novom crtanju granica iznikla je iz ovih virtuelnih realnosti koje su stvorili. Oni nastoje sebe da predstave kao realiste koji su u stanju da sklope pravno obavezujući dogovor i time jednom zauvek da reše sukob.

Ali sada su se i Vučić i Tači suočili baš s virtuelnim realnostima koje su pothranjivali. Izgleda da očajnički nastoje da promene diskurs koji su postavili. Ovaj ‘mikro razvoj’ događaja, ali i drugi koji će da uslede, stoga, samo su pokušaj da se ranije postavljeni kurs promijeni.“

Nastavljena tradicija Slobodana Miloševića, ne dolaze da pomognu Srbima već da se promovišu starom retorikom

„Hoću da naglasim da sam bio protiv njegove posete Gazivodama, jer sam smatrao da takva akcija ne doprinosi miru i dijalogu u ovo vreme. Ali na insistiranje naših međunarodnih partnera, dozvolili smo mu. Verujem da je demonstracija na brani Gazivode jasan pokazatelj logike političke hegemonije, ali i protiv svakog pravila bezbednosti, jer ne postoji nikakva demokratska praksa da se garantuju mere bezbednosti za odražavanje konferencije za štampu na brani. Ipak, verujem da je bilo dobro što se njegova poseta dogodila, jer je još jednom dokazao da lideri Srbije nastavljaju tradiciju Slobodana Miloševića. Oni ne dolaze da pomognu u zaštiti za Srbe na Kosovu, već dolaze da se promovišu. Kao i uvek sa starom retorikom i protiv mirne budućnosti“ – predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji.

„Vučić ušao u politiku kao sledbenik Šešelja i ne treba očekivati da će promeniti svoju ideološku matricu“

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ušao je u politiku kao sledbenik četničkog vojvode Vojislava Šešelja i niko ne treba očekivati da će jednom promeniti svoju ideološku matricu. Zato je Vučićev govor na Kosovu, u kojem je veličao zločinca Slobodana Miloševića, a poraze njegove politike opravdao ‘lošim procenama’, normalan kontinuitet ideologije još od Ilije Garašanina i ‘Načertanija’, preko Miloševića pa do Vučića. Ništa se nije promenilo, i neće, osim što je današnja Srbija slaba i siromašna, pa može pretiti, ali ne i razarati kao u 90-im,“ pisao je juče Jutarnji list u tekstu pod naslovom „VUČIĆ JE UŠAO U POLITIKU KAO SLJEDBENIK ŠEŠELJA, I NE TREBA OČEKIVATI DA ĆE PROMIJENITI SVOJU IDEOLOŠKU MATRICU: Dvjesto tisuća leševa..“

„Hrvatski mediji su kritikovali Vučića koji je veličao Miloševića u Mitrovici! U međuvremenu su Hašimi, Ramuš i Kadria bili zabrinuti zbog prepreka na ulici kojima je trebalo da prođe Vučić do Drenice. Sada, na kraju, izaći će sa nekom patriotskom frazelogijom pretnji nožem za crvenu jabuku“ – poruka je poslanika kosovske skupštine iz redova LDK, Armenda Zemaja.

Isti list je juče zatražio komentar od predstavnika EU s pitanjima šta misle o izjavama Aleksandra Vučića da je “Slobodan Milošević imao dobre namere, ali nije dobro shvatio situaciju u svetu”; „je li to teška provokacija Miloševićevim žrtvama na Kosovu“; „šta EU misli o napadima Vučića na one koji su Miloševića i srpske generale izručili Hagu, s obzirom na to da je saradnja s Hagom bila obaveza koju je EU nametnula?“

Portparolka EU Maja Kocijančić za Jutarnji list iz Hrvatske odgovorila je:

„Iako mi ne komentarišemo, činjenice su dobro poznate. Dopustite da spomenem samo neke: Milošević je bio optužen za ratne zločine i za zločine protiv čovečanstva u Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, i Međunarodni sud pravde je zaključio da nije sprečio genocid u BiH. On je takođe bio na listi sankcija Evropske unije. Dakle, ovo dobro pojašnjava naš stav. Mi smo rekli nekoliko puta da se mora izbegavati huškačka retorika. Treba nam stvarna privrženost, mudrost i mirnoća da bi dijalog Beograda i Prištine napredovao, i da bi dve strane išle napred na evropskom putu.”

Ministar informisanja u vladi Miloševića

Russia today prenosi tekst RIA Novosti, pod naslovom „Milošević je imao najbolje namere, rekao je Vučić“. U kraćem tekstu, osim dela govora Aleksandra Vučića u kojem pominje Miloševića, podseća se kratko na biografiju Slobodana Miloševića, kao i to da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u vladi za vreme Miloševićevog mandata.

Ovaj list, potom, komentariše da osim spomena „opštepoznatih činjenica iz EU“, nema „jasne osude veličanja Slobodana Miloševića kao važnog lidera“.

Saradnja Srbije sa Haškim sudom je bila i ostala uslov, podseća Jutarnji list.

„EU nije reagovala ni na činjenicu da u Srbijanskoj skupštini mandat poslanika obavlja Vojislav Šešelj i nakon osude za ratne zločine od strane Haškog suda. I nakon što su predstavnici međunarodnih mehanizama, koji su preuzeli ulogu od Haškog suda, jasno ocenili da Srbija ne sarađuje u potpunosti s tim sudom, iz EU ne samo da nije bilo nikakve osude – već je Srbiji dopušteno da otvara nova poglavlja. Za to vreme Vučić, ne samo da ne osigurava saradnju, već optužuje one koji su sarađivali sa Haškim sudom u prošlosti,“ piše Jutarnji list.

„O svojim susedima misli isto što i Milošević“

Autor Željko Trkanjec u komentaru za ovaj hrvatski list pod naslovom „SAMO BOG ZNA KAKVE SE JOŠ DESTRUKTIVNE IDEJE KRIJU U VUČIĆEVOM UMU skandaloznim govorom dokazao je: o svojim susjedima misli isto što i Milošević“ piše sledeće:

„Možda će zvučati izlizano, ali govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici optimalno se može opisati izrekom ‘vuk dlaku menja, ali ćud nikako’. I kako smo u Jutarnjem listu u nedelju i najavili, budući da je izgubio adut promene granica kojom se u Srbiji mislio potvrditi kao spasitelj Srba, morao je isporučiti još jedan u nizu svojih dugačkih, monotonih, zamornih govora s uvek istom porukom: ja čuvam Srbe. Sve i svuda.

I zaigrao se istorijskim parafrazama o Stefanu Nemanji i drugim srpskim istorijskim likovima kojima je rame uz rame postavio i Slobodana Miloševića. Čoveka koji je odgovoran za zločin Vukovara, Škabrnje, Sarajeva i Srebrenice, za ubijenu i prognanu decu ne trepnuvši je prozvao “velikim srpskim liderom” koji je imao najbolje namere.

Kada je pre šest godina došao na vlast Vučić je tvrdio da želi evropsku Srbiju i dobre odnose sa susedima. Lider koji smatra da je Milošević bio velik ne može graditi evropsku Srbiju niti dobre odnose sa susedima. Jer o njima misli isto što i Milošević, da bi trebalo biti pod vlašću Beograda. Podanici.

A šta misli o Bošnjacima jasno je pokazao izjavivši da je Meša Selimović Srbin. Derviši su poznata baština srpskog naroda.

A za kraj smo sačuvali vrhunac: Da u Kninu nikad nije bilo šahovnice. Jasna politička poruka da srpski predsednik i dalje gaji ozbiljne pretenzije prema hrvatskoj zemlji, da ne priznaje međunarodno definisane granice, da ne zna ništa o istoriji ovih prostora koja za njega očito počinje dolaskom Miloševića na vlast.

I da se Vučić nije ni milimetra odmaknuo od retorike svog idola koji je skončao u ćeliji Haškog tribunala, a koju je sve dosad bio prepustio svom mentoru, dokazanom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

U jednom trenutku govora kaže: ‘Ne znam, Bog zna’. Da, samo Bog zna kakve se još mračne i destruktivne ideje kriju u Vučićevom umu.“

„Revizija Miloševićeve politike“

Slične komentare u vezi sa, kako više analitičara i medija u regionu ocenjuje, „revizijom Miloševićeve politike“ i „rehabilitacijom“ samog Miloševića i uloge koju je odigrao u bivšoj Jugaslaviji, mogu da se pročitaju i u bosansko-hercegovačkoj javnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.