Priština: Hram Hrista Spasa ponovo poslužio za 'alpinizam'

Dvojica "alpinista izazvala su sama sebe, penjući se do vrha crkve" – ovako je kosovski portal Indeksonline opisao najnovije skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini. Ovo je, međutim, samo jedno u nizu skrnavljenja ove crkve od 1999., a drugo po redu "dokazivanje alipinističkih veština" na zidovima hrama.  

Indeksonline je uz tekst, sa naslovom – "Alpinistički izazov – do vrha pravoslavne crkve u Prištini", objavio i nekoliko fotografija na kojima se vidi da su se mladići popeli do najviše kupole ove crkve, gde su i proveli neko vreme sedeći. 

Ovaj portal naveo je i da mladići nisu ometani tokom "svoje akcije", podsećajući istovremeno da je "ova srpska pravoslavna crkava podignuta u vreme proizvoljnih zakona režima Slobodana Miloševića u dvorištu Univerziteta u Prištini". 

Stojanović: "Alpinisti" teško da poštuju i svoju veru

Prva reakcija na najnovije skrnavljenje ovog hrama stigla je od zamenika premijera Kosova, Branimira Stojanovića. 

"Nakon mnogobrojnih skrnavljenja, pretvaranja hrama u javni toalet, boravka beskućnika, snimanja neprikladnih spotova, hram Hrista Spasa je opet na meti onih koji ne poštuju svetinje. Dva muškarca koja su se popela do vrha crkve, ne poštujući ni crkvu, ni pravoslavne vernike, teško da poštuju i svoju veru," kazao je on.

15.04.2016. – 10:00 > Nove reakcije na skrnavljenje hrama

Srpska: Bezumlje se nastavlja

Povodom najnovijeg skrnavljenja hrama Hrista Spasa u Prištini danas su reagovali lista Srpska i Pokret socijalista Kosova i Metohije.

"Pentranje mladih Albanaca po svetinji u vreme pravoslavnog posta dodatno je uvredljiv za sve vernike pravoslavne veroispovesti  pogotovo što se bezumlje nad ovom svetinjom u centru Prištine nastavlja," ističu iz Srpske i dodaju da je dogovoren sastanak između predsednika Srpske Slavko Simić i gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija, kako bi "zajedno pronašli adekvatno rešenje za zaštitu ove nezavršene svetinje".

Pokret socijalista: Skrnavljenje prištinskog hrama "poslednji aralm" za reakciju međunarodnih predstavnika

"Najnoviji sraman incident skrnavljenja hrišćanske svetinje hrama Hrista Spasa koji se nalazi u samom centru Prištine predstavlja poslednji alarm za reakciju i poziv međunarodnim predstavnicima na KiM da što hitnije zaštite pravoslavne hrišćane i njihove svetinje na Kosovu, pošto je očigledno da 'Vlada Kosova' nije sposobna ni spremna da to uradi na adekvatan način," poručili su iz pokreta socijalista.

Stojanović je istvremeno od nadležnih zatražio da utvrde – identitete mladića koji su se, kako je istakao, "drznuli da u vreme časnog posta, pred jedan od najvećih srpskih praznika – počine ovako nešto" i da li se radi o "istim ljudima koji su se na isti ovaj hram popeli pre nešto manje od godinu dana."
 
On je, takođe, još jednom ponovio da se hram Hrista Spasa u Prištini mora obezbediti, a počinioci skrnavljenja kazniti.

Hram od 1999. više puta skrnavljen; polemika da li treba da se sruši

Hram Hrista Spasa je tokom svoje izgradnje devedesetih trebalo da bude najveći hram u Prištini. Iako stavljen pod kupolu, nikada nije dovršen usled bombardovanja i početka ratnih sukoba '99. godine. Nalazi se u samom centru Prištine, u neposrednoj blizini rektorata, Filozofskog fakulteta i novoizgrađene katoličke katedrale – najveće na Balkanu. 

Hram je više puta od 1999. bio izložen verbalnim i fizičkim napadima, sa pokušajima miniranja. Ranih dvehiljaditih korišćen je kao javni toalet, a jedna od kosovskih umetnica – Nora Istrefi, napravila je, u providnoj odeći, i spot u ovom hramu, dok je u njegovoj blizini u jednom trenutku niklo i nehigijensko naselje, koje je na proleće 2014. uklonjeno.

Pročitajte još:

Ahmeti: Hram Hrista Spasa da se ne ruši, već da posluži dokaz šta je dragi Milošević želeo da uradi

Sredinom juna 2015. godine usledilo je novo skrnavljenje, kada su zidovi hrama su poslužili za "alpinizam" dvojici mladića koji su, kako su preneli kosovski mediji, "dokazivali svoje veštine penjanja". 

Početkom ove godine crkva je ponovo korišćena kao javni toalet. 

U kosovskim medijima se početkom prošle godine vodila i polemika da li bi prištinska crkva trebalo da se sruši, ili ne. I dok su kosovski Albanci tvrdili da je objekat podignut "nelegalno" – u dvorištu Prištinskog univerziteta, te da je potrebna legalizacija objekta, Eparhija Raško-prizrenska je tvrdila da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvodima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, naglašavajući da to pokazuje da su tvrdnje iz Prištine, uključujući i kosovske medije, o nezakonitoj gradnji ovog hrama – "u potpunosti neosnovane i tendenciozne". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.