Priština: Dvojica uhapšena zbog trgovine ljudima, žrtva maloletna

Dvojica Albanaca uhapšena su juče u regionu Prištine, zbog trgovine ljudima i pružanja seksualnih usluga žrtve trgovine. U prvih devet meseci 2016. identifikovano je 24 žrtava, a uhapšeno 145 osumnjičenih.

U jučerašnjoj akciji Kosovske policije, uhapšeni su muškarci S.K. (1984) i B.A. (1966), a identifikovana je jedna maloletna žrtva. Ostali detalji o slučaju nisi saopšteni.

Tokom prethodne godine sproveden je niz akcija privođenja zbog ovih dela, a u prvih devet meseci 2016., prema informacijama kosovskih medija, identifikovano je 24 žrtava i uhapšeno 145 osumnjičenih krijumčara. Prema izveštaju američkog Stejt departmenta, žrtve su mahom žene i devojke mlađe od 18 godina, inače žrtve seksualne trgovine u privatnim kućama i apartmanima, noćnim klubovima i salonima za masažu, preneli su, takođe, ovi mediji. U porastu je i broj dece sa Kosova koja su prisiljena da prose širom regiona.

Pročitajte još:

Trgovina ljudima: Uhapšeno 5 Aškalija, među njima i maloletnica

Region Mitrovice i Đakovica: Hapšenja zbog trgovine ljudima i prostitucije

Kosovo: Ponovo hapšenja zbog trgovine ljudima

Podujevo: Hapšenje zbog prostitucije

Mališevo: Dvojica uhapšena zbog prisiljavanja na prostituciju

Južna Mitrovica i Priština: Četvorica uhapšena zbog prisiljavanja na prostituciju, među njima i službenik KP-a

Osim sa Kosova, kriminalne grupe prisiljavaju na prostituciju i žene iz Albanije, Moldavije, Rumunije, Srbije i drugih krajeva Evrope, dok se za regrutovanje žrtava koriste društvene mreže.

U istom izveštaju navodi se da korupcija u krugovima kosovske vlade stvara okruženje koje omogućava i zločine trgovine ljudima, te da su neki od pripadnika policajaca, radnici kosovskog ministarstva rada i drugi vladini zvaničnici optuženi, ili osuđeni za trgovinu.

"Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, međutim, čini značajne napore u tom pravcu," navodi se u izveštaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.