Priština: Biciklističkom vožnjom protiv zagađenja i loših infrastrukturnih uslova

Biciklisti Priština
FOTO: KP

Zabrinuti zbog visokog stepena zagađenosti vazduha i loših bezbednosnih uslova za biciklističku zajednicu u Prištini, grupa biciklista danas je u ovom gradu sedmokilometarskom vožnjom izrazila svoje nezadovoljstvo, prenose kosovski mediji.

Današnja vožnja, prema rečima organizatora, usmerena je ka podizanju svesti društva o korišćenju održivog i ekološki prihvatljivog sredstva transporta – tj. bicikla.

Zabrinutost izražavaju zbog dominacije motornih vozila na ulicama ovog grada koja dodatno pogoršava kvalitet vazduha.

Biciklisti su se, kako prenose kosovski mediji, uputili danas u 12 časova od kosovskog hidrometeorološkog zavoda koji se nalazi na ulazu u Prištinu, sve do parka Grmija.

Aktivnosti se odvijaju u sklopu projekta „Bezbedno biciklom kroz Prištinu“ finansiranog sredstvima Evropske unije.

Da brine o zagađenosti, na svom Instagram profilu pohvalio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Danas sam prošetao gradom i otišao do kancelarije bez automobila. Okolina je život. Dakle, sačuvajmo je. Kad god je to moguće trebalo bi izbegavati vožnju“, poručio je Kurti na svom Tviter profilu.

Biciklističkoj vožnji pridružio se i poslanik u kosovskoj skupštini iz redova Samoopredeljenja, Mefailj Bajćinovci (Mefail Bajqinovci) koji je za kosovske medije izjavio da bi vozači trebalo da budu oprezniji prema biciklistima.

Kvalitet vazduha na Kosovu već godinama je aktuelna tema u medijima, a prvenstveno zbog zagađenja Prištine usled emisije gasova iz Termoelektrane u Obiliću. Međutim, veliki broj gradova, prema merenjima Hidrometeorološkog zavoda na Kosovu, objavljenim u aplikaciji koju obezbeđuje EU „Kosovo AIR quality“ suočava se sa istim problemom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.