Pripadnici bivše OVK i invalida rata spalili knjigu Vetona Suroija

Izvor: Bošnjak – ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Kako tvrde, Suroijeva knjiga odbacuje OVK, predstavlja je kao nepostojeću i govori u najlošijoj konotaciji o pripadnicima OVK.
 
Pripadnici bivše OVK i invalida rata iz Uroševca su u centru Uroševca zapalili knjigu publiciste Vetona Suroija "Zmijske noge".
 
Kako tvrde, Suroijeva knjiga odbacuje OVK, predstavlja je kao nepostojeću i govori u najlošijoj konotaciji o pripadnicima OVK.
 
Spaljivanje knjige su osudili Odbor za ljudska prava i mnogobrojni analitičari i pisci sa Kosova.
 
Autor knjige Veton Suroi je povodom ovog vandalskog akta napisao na Fejsbuku: "Prvo pale knjige, a potom oblače crne kosulje."
 
Knjiga "Zmijske noge" govori direktno o Hashimu Thaçiju i o tome kako je u Rambujeu, gdje je i Suroi bio jedan od potpisnika sporazuma iz Rambujea, tek nakon što je Thaçiju američki diplomata Džejms Rubin obećao da će o njemu napraviti film u Holivudu Thaçi pristao da potpiše taj dokument.
 
U knjizi se takođe pominju lica koja su bila pripadnici OVK, za koju Suroi kaže da je nepostojeća.
 
Na mirovnoj konferenciji o Kosovu, koja je 6. februara 1999. počela u dvorcu Rambuje kod Pariza, učestvovali su predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU, a nakon 17 dana pregovora i samo jednog zajedničkog susreta dvije delegacije, kosovski Albanci su, uprkos snažnom otporu predstavnika OVK, načelno prihvatili sporazum.
 
Kontakt grupa odlučila je da se 15. marta u Parizu nastave pregovori, koji su okončani neuspjehom poslije četiri dana.
 
Nakon posljednjeg bezuspješnog pokušaja specijalnog izaslanika SAD Ričarda Holbruka 22. marta da ubjedi tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmještanje stranih trupa, dva dana kasnije, 24. marta uslijedilo je bombardovanje Jugoslavije.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.