Euleks ubuduće radi zajedno sa institucijama, a ne za njih

Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Šef Euleksa Bernd Borhard izjavio je danas da će u novom mandatu ta misija sve više raditi ”zajedno” s kosovskim institucijama, umesto da obavlja njihove funkcije, a da bi u oblastima u kojima sarađuje sa srpskim organima reda, trebalo da se nađe način da se direktno angažuje i kosovska strana.
 
”Umesto da kao do sada radimo za kosovske institucije, Misija će sve više raditi zajedno sa njima. Mi ćemo napraviti korak unazad, umesto vozača, postajemo navigator”, rekao je Borhard u intervjuu za
agenciju Beta.
 
”Dobar primer je saradnja sa kosovskom policijom na severu Kosova, koja je nedavno radila sa nama i srpskom policijom na slučaju hapšenja grupe specijalizovane za krađu kola u Zvečanu. Međutim, u
pojedinim oblastima zadržavamo pojedine izvršne funkcije i mi ćemo ispuniti naše obaveze vezane za sprovođenje dijaloga”, rekao je.
 
Misija će nastaviti da sprovodi relevantne delove dijaloga između Prištine i Beograda, kazao je šef Euleksa i dodao da je misija spremna da pomogneo implementaciju sporazuma o sudstvu, a da će do tada sudije i tužioci Euleksa nastaviti da rade na severu.
 
”I dalje ćemo imati tužioce koji će raditi u Kancelariji specijalnog tužilaštva Kosova, ali će ih predvoditi lokalni tužilac sa međunarodnim zamenikom. Imaćemo sudije koje će biti članovi sudskih veća, ali umesto većine od dvoje međunarodnih sudija u veću sastavljenom od tri člana, većinu će činiti lokalne sudije”, kazao je.
 
On je izrazio nadu i da će se njima uskoro pridružiti veći broj sudija iz redova kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.
 
Upitan da li su policija Kosova i kosovski sudovi spremni da preuzmu vođenje slučajeva najtežih krivičnih dela, Borhard je rekao da je, otkada je došao na čelo Misije, video da su se, uz sudije, tužioce, policijske i carinske službenike Euleksa, u sklopu lokalnih institucija, na Kosovu metodi i standardi unapredili i da su lokalni organi vlasti u stanju da samostalno rešavaju veći broj slučajeva.
 
”Policija Kosova je u poslednjih par godina znatno unapredila svoje kompetencije i profesionalizam, i mislim da je opšta percepcija da su na pravom putu”, rekao je.
 
”Postoji manje straha i znatno manje osećaja nekažnjivosti. Lokalni organi vlasti izražavaju svoju spremnost da rešavaju veći broj slučajeva, što je dobar početak. Uprkos tome, svesni smo da im je
potreban dodatan napor i pomoć, tako da za sada ne smanjujemo svoju odgovornost”.
 
Na pitanja da li će se nastaviti dosadašnja praksa da sudije i tužioci Euleksa imaju pravo da odlučuju koje bi predmete trebalo obraditi, šef misije je rekao da će državni tužilac raspoređivati predmete.
 
”U izuzetnim okolnostima, glavni Euleksov tužilac moći ce da zatraži od glavnog državnog tužioca da međunarodni tužilac dobije predmet. Postoji takođe mogućnost da u izuzetnim okolnostima, većinu u sudskom veću čine Euleksove suđe”, dodao je.
 
Borhard je rekao da je prošle godine Kosovo sprovelo važne reforme, što su prepoznale zemlje članice EU, i dale zeleno svetlo Euleksu da prenese deo svog izvršnog mandata na Kosovo. ”Ipak, ostaje da se uradi puno toga i pred nama je puno posla”, dodao je.
 
Euleks će nastaviti da se angažuje i u budućnosti, rekao je Borhard. ”Predstoje mnogi izazovi, ali će Misija nastaviti da daje podršku primeni svih sporazuma postignutih između Beograda i Prištine”.
 
Govoreći o stanju na severu Kosova, šef Euleksa je rekao da se lokalne institucije na severu Kosova razvijaju, a okruženje u kom Misija funkcioniše znatno je promenjeno zahvaljujući dijalogu Prištine i Beograda, kao i zahvaljujući podršci Euleksa.
 
”Pojedine institucije na severu počinju da efikasno rešavaju krivična dela…Pohvaljujemo rad Policije Kosova u toj oblasti, jer on doprinosi opštoj atmosferi bezbednosti za sve građane u zajednici”, rekao je on.
 
Borhard je, osvrćuću se na situaciju na reci Ibar, rekao da je Euleksova uloga da pruži drugu instancu odgovora po pitanju bezbednosti, dok je kosovska policija na vodećem mestu. ”Tako smo i reagovali tokom nedavnih protesta. Ova stvar se rešava na političkom nivou”, kazao je.
 
On je rekao da je informisao srpske zvaničnike o novom mandate Euleksa do 2016, kao i da je sa njima razgovarao o načinima borbe protiv ljudi koji ”kradu novac od srpske ekonomije baveći se švercom akcizne robe preko takozvane zelene granice”.
 
”Potrebno je da Srbija više ne gubi novac od ovih lopova koji nanose štetu srpskoj ekonomiji i srpskom narodu”, poručio je šef misije Euleks.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.