„Princeza Snežana i 10 patuljaka“ u Zvečanu i Donjoj Gušterici

FOTO: Narodno pozorište Priština

Predstava rađena po tekstu čuvenog Branislava Milićevića, poznatijeg kao Branko Kockica – „Princeza Snežana i 10 patuljaka“, održava se sledeće nedelje u Zvečanu i u Donjoj Gušterici sa postavom studenata glume Dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Prištini.

Predstava će u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu biti odigrana u ponedeljak u podne.

U isto vreme, samo dan kasnije, glumačka ekipa predstaviće se publici u Domu kulture u Donjoj Gušterici.

„Komad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put ‘zalaze iza kulisa’ i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima: dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti… upoznaju razliku između tragedije i komedije… i sve to kroz interakciju sa glumcima“, navodi reditelj Igor Damnjanović.

Deca će tokom predstave ujedno imati priliku da zajedno sa glumcima glume u pojedinim scenama i na taj način „direktno učestvuje u pozorišnoj magiji“.

„Kako radnja odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje“, dodaje reditelj.

Damnjanović je ovu predstavu posvetio upravo Branislavu Milićeviću i njegovoj supruzi rediteljki Slobodanki Caci Aleksić koja je preminula 2019. godine.

Navodi da je imao čast, privilegiju i zadovoljstvo da se druži i sarađuje sa njima u pozorištu Puž u Beogradu.

„Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Kada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture ‘Gračanica’, i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim enklavama širom Kosova i Metohije… sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini bez naknade“, naveo je reditelj.

U predstavi igraju studenti glume Dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Prištini – Miloš Mitrović kao brat Grim – Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim – Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica.

Autorski tim koji stoji iza ove predstave zadužen za muziku, scenski govor, scenski pokret i koreografiju, čine njihovi profesori.

Za scenski govor je zadužena Andrijana Videnović, koreografkinja je Vera Obradović, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla, tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šminkerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.

Ova predstava premijerno je izvedena 28. februara u Gračanici u tamošnjem Domu kulture.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.