Princ Čarls i princeza Kamila završili posetu KiM-u (FOTO)

Okrugli sto o nestalim licima i učešće u memorijalnoj ceremoniji za nestale tokom rata na Kosovu; polaganje venaca na spomenik pripadnicima KFOR-a u Prištini; poseta Prizrenu – hramu Svetog Đorđa, Sinan Pašinoj džamiji, katoličkoj crkvi, kafa na Šadrvanu i učestvovanje na međureligijskoj konferenciji; poseta britanskoj dobrotvornoj organizaciji i sastanak sa ženama žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, uz prijeme. Ovako je ukratko izgledala dvodnevna poseta britanskog princa od Velsa – Čarlsa i njegove supruge, vojvotkinje od Kornvola, Kamile – Kosovu. Ovim je, takođe, britanska kraljevska porodica završila posetu Balkanu – prvu od 2009. godine. 

Nakon što su princa Čarlsa i princezu Kamilu sinoć na aerodromu u Prištini dočekali odlazeća kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, i počasna garda Kosovskih bezbednosnih snaga, oni su prisustvovali prijemu koji je organizovala britanska ambasada u Prištini u nekadašnjem hotelu "Božur", a današnjem Swis Diamond-u. Prijemu su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici, uključujući i predstavnike kosovske opozicije. Među političkim i institucionalnim zvaničnicima su bila i dva srpska predstavnika – zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i šef poslaničke grupe Srpska – Slavko Simić. Među zvanicama su bili i predstavnici medija i civilnog društva na Kosovu, dok su od međunarodnih gostiju prijemu prisustvovali Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, ambasador Norveške na Kosovu, Jan Bratu i američki ambasador, Greg Delavi. 

Iako britanski princ na ovom prijemu nije držao govor, on je razgovarao sa svakom od prisutnih zvanica, podsetivši na, kako je rekao, ogromnu bol, stradanja i razaranja koja su se dogodila na prostoru bivše Jugoslavije, ali i na optimizam koji vidi u pokušaju da se posledice ratova prevaziđu.

Drugi dan posete Kosovu, britanska kraljevska porodica je prisustvovala prijemu kod kosovske predsednice, Atifete Jahjage, koja je princa Čarlsa odlikovala medaljom za mir, demokratiju i humanizam – "Dr Ibrahim Rugova", zbog, kako je saopšteno iz njenog kabineta, prinčevog "bitnog doprinosa u podržavanju mira, sklada i razumevanja među narodima na Kosovu i šire".

Britanski princ je zatim učestvovao na okruglom stolu o nestalim licima, te memorijalnoj ceremoniji polaganja venaca na spomenik nestalima u Prištini, ispred zgrade Parlamenta. 

Princ od Velsa je, takođe, posetio i Hamam Jazz Bar u Prištini i komandu NATO snaga na Kosovu u ovom gradu. 

Njega je u bazi Film siti dočekao komandant KFOR-a, general-major Giljelmo Luiđi Miljeta, i počasna garda ovih snaga.

Tokom posete štabu KFOR-a, princ Čarls je položio venac na spomenik posvećen pripadnicima ovih snaga i 14 pripadnika britanskih snaga koji su, kako je saopšteno iz KFOR-a, izgubili živote u službi mira u operacijama na Kosovu. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i ambasador Velike Britanije na Kosovu, Rori O’Konel, kao i predstavnici različitih vojnih kontigenata u okviru KFOR-a, saopšteno je, takođe.

Princ od Velsa je zatim posetio Prizren. U jednom od najvećih gradova na KiM-u on je obišao saborni hram Svetog Đorđa, gde je razgovarao sa vladikom Raško-prizrenskim Teodosijem, dok je domaćin ove posete uz Teodosija bio i iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. Kako su preneli mediji, vladika Teodosije je razgovor sa princom od Velsa iskoristio da prenese to da je mnoštvo crkava i manastira uništeno u martovskom pogromu, te pokazao fotografije koje su zabeležile martovsko nasilje. 

Princ Čarls se, takođe, sastao sa Srbima povratnicima u Prizrenu, preneo je RTK2. Oni su britanskom princu poručili da hoće da ostanu na svojim ognjištima, na šta je on odgovorio da će se moliti za njih.

Princ od Velsa je posetio i prizrensku katoličku crkvu "Majku pomoćnicu", Sinan Pašinu džamiju, razgovarao sa muftijom Naimom Trnavom i popio kafu na Šadrvanu, preneo je takođe RTK2. 

Svoju posetu Kosovu britanski princ je završio učestvovanjem na međuverskoj konferenciji u Prizrenu, gde je održao i govor. 

Sa druge strane, vojvotkinja od Kornvola je danas posetila dobrotvornu organizaciju na Kosovu koju su osnovali Elizabet Goving i Robert Vilton, a koja se bavi podrškom Romima, Aškalijama i Egipćanima.

Vojvotkinja se, takođe, zajedno sa Jahjagom sastala sa, kako je saopšteno iz Jahjaginog kabineta, grupom žena koje su preživele seksualno nasilje tokom rata na Kosovu, kao i ženama iz civilnog sektora koje pružaju podršku žrtvama seksualnog nasilja. 

Britanska kraljevska porodica prethodno je na dva dana boravila u centralnoj Srbiji, sastavši se sa najvišim srpskim zvaničnicima, te Crnoj Gori i Hrvatskoj. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.