Ferguson posetio Kosovo: Sastanak sa Žbogarom i predstavnicima zemalja Kvinte

Komandant Združenih snaga NATO-a sa sedištem u Napulju, Admiral Mark E. Ferguson, boravio je juče na Kosovu. On se zajedno sa komandantom NATO snaga na Kosovu, italijanskim general-majorom Giljelmom Luiđijem Miljetom, sastao sa predstavnicima Evropske unije i ambasadorima zemalja Kvinte, saopšteno je iz KFOR-a, ali bez detalja o temi i epilogu sastanka. Ferguson je juče, takođe, obišao i Taktički rezervni manevarski bataljon KFOR-a.

Kako je saopšteno, sastanku je ispred EU prisustvovao šef Kancelarije Evropske unije i specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, a ispred zemalja Kvinte – ambasadori, odnosno predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pored ovog sastanka, osoblje komande KFOR-a je u bazi Film Siti informisalo Admirala Fergusona o najnovijim dešavanjima i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i na širem području Balkana, dodaje se u saopštenju.

Admiral Ferguson i general-major Miljeta razgovarali su i o "značaju uloge KFOR-a kao treće instance reagovanja u pružanju podrške Kosovskoj policiji i EULEX-u, kao prve i druge linije reagovanja u održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja u području delovanja KFOR-a".

Komandant južnog krila NATO-a je, takođe, obišao Taktički rezervni manevarski bataljon KFOR-a (KTM), koji je sastavljen od pripadnika portugalske i mađarske vojske, i koji, kako navode iz KFOR-a, podržava mandat ovih snaga u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. 

Admiral Ferguson je poslednji put boravio na Kosovu krajem januara, kada se sastao sa komandantom KFOR-a, kosovskim političkim i bezbednosnim zvaničnicima, kao i vladikom Teodosijem. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.