Prijavite se za trening o medijskoj pismenosti

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u saradnji sa NVO "Centar za razvoj zajednica" i portalom "KoSSev", organizuje trening o medijskoj pismenosti mladih. Trening je namenjen mladim građanima i građankama, uzrasta od 16 do 24 godine i održaće se 19. i 20. oktobra u Kosovskoj Mitrovici. Posle treninga, za one koji bi želeli da nastave praktično usavršavanje, predviđeno je i stažiranje na portalu KoSSev. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem imejla iompristina@iom.int, ili na 066 50 50 983. Rok za prijavu je utorak, 17. oktobar.

Generacije digitalne medijske ere još u najranijem detinstvu usvajaju znanje za korišćenje savremenih medija. Osim neophodnih tehnoloških znanja koja ubrzano savladavaju, neophodno je sistemsko poznavanje sadržaja koje nude – odnosno, koji se kreiraju na digitalnim interaktivnim medijima.

Jedan od osnovnih izazova u ponudi višekanalnih, kontinuirano plasiranih medijskih sadržaja jeste taj da se u svojevrsnom "informacionom smogu" dobije, odnosno dopre do istovremeno precizne, tačne, objektivne i sadržajne informacije; kako da se pročita stvarnost i razume medijski sadržaj i njegova poruka kroz specifičan i simboličan jezik medija sa kog i kojih se informacije očitavaju.

Mediji danas u presudnoj meri utiču na formiranje različitih identiteta – od individualnog identiteta dece i ljudi, do kolektivističkih identiteta.

Upravo zbog toga je važno da se podigne medijska pismenost pojedinca i grupe na potreban nivo kako bi mediji igrali pozitivnu – informativno-obrazovnu i vaspitnu ulogu u sazrevanju pojedinca, njegovom životu i doprinosu u razvoju društva; naposletku, u ukupnom društvenom razvoju, a nasuprot podjednako negativnom potencijalu koje savremeni mediji nose ukoliko se neadekvatno koriste.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.