Priča o korupciji u EULEX-u prevazišla Kosovo

Kosovski i srpski mediji zatrpani novim detaljima o korupciji u EULEX-u; i EU se 'podigla na noge'
 
Gazeta Express: EULEX pokrenuo istragu protiv Marije Bamieh; Beta: saradnik Ketrin Ešton istražuje korupciju; Tanjug: Evropska unija zahtev nezavisnu istragu; Florin Hasani: Dao sam sudiji Floriju 270.000 evra; Flori odbacuje optužbe; Bamieh širi krug odgovornih za korupciju; u nastavku fotografije tekstova prisluškivanih poziva između Iljira Tolaja i njegovih posrednika o zaključivanju dogovora sa Frančeskom Florijem i Jaroslavom Novotnom o tome da se Tolaj oslobodi. Gabriele Meuči: "Od početka funkcionisanja EULEX-a, pa do danas pokrenuto 500 unutrašnjih  istraga."
 
Saradnik Ketrin Ešton istražuje korupciju
 

Pročitajte kako se o korupciji u EULEX-u pisalo još 2012. godine:

The War against Corruption through Media Spectacles

Visoki zvaničnik Evropske službe za spoljne poslove, zajedno sa novim šefom EULEX-a Gabrielom Meučijem, istražuje na Kosovu navode da su zvaničnici EULEX-a podmićivani kako bi zaustavili sudske postupke protiv lica na Kosovu optuženih za zločine i kriminal.

 
Ovo je danas u Briselu saopštila portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič, naglasivši da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton "u punoj meri angažovana na tom slučaju i načinima da se
najdelotvornije krene u rešavanje tog pitanja".
 
Maja Kocijančič je dodala da "na Kosovu, na licu mesta, šef tela za civilno planiranje i rukovođenje (CPCC) procenjuje situaciju zajedno  s novim šefom EULEX-a."
 

Povezani članci: 

Marija Bamieh zloupotrebila službeni položaj?

Meuči: Navodi o korupciji se istražuju

EULEX krivotvorio navode MUP-a o Oliveru Ivanoviću?

EULEX se zatvara što je pre moguće: Borhart napustio EULEX zbog korupcije, tužiteljki Bamieh prećeno smrću?

Bivši šef EULEX-a Borhart i tužiteljka Novotna sprečili istragu protiv Florija?

Suspendovana tužiteljka EULEX-a prethodno tužila bivšeg poslodavca i dobila rekordnu odštetu

Šef EULEX-a: "Merodavniji forum" za optužbe i dokaze protiv EULEX-ovih sudija i tužioca je na sudu, a ne "pred sudom javnog mnjenja"

Koha: Sudije EULEX-a primale mito da zatvore više slučajeva na Kosovu, a tužilac Ratel ometao istrage

Na pitanje novinara kako se gleda na inicijativu da spoljnopolitički i drugi odbori Evropskog parlamenta zajedno pokrenu sopstvenu istragu navoda o podmićivanju pravosudnih zvaničnika EULEX-a, ona je odgovorila da je Evropska služba za spoljne poslove spremna da se u  to u potpunosti uključi.

 
Evropska unija zahteva nezavisnu istragu
 
Jedan neimenovan zvaničnik Evropske unije tvrdi da je priča o korupciji u EULEX-u već prevazišla Kosovo, te da je postala tema u vrhu Unije, a poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu, Ulrike Lunaček, zatražila je danas nezavisnu istragu o aferi u vrhu međunarodne pravne misije. U međuvremenu iz Prištine stižu nove optužbe.
 
Afera u vezi korupcije u EULEX-u duboko je uzdrmala ne samo tu misiju, već i Službu za spoljne poslove kojom je do danas rukovodila Ketrin Ešton, a koju od sutra preuzima Federika Mogerini, rekao je za Tanjug visoki evropski funkcioner koji je tražio da ostane anoniman.
 
"Ova priča je daleko prevazišla okvire Kosova i o njoj se raspravlja u samom vrhu EU," izjavio je taj zvaničnik.
 
Zvanično, međutim, predstavnici Evropske komisije u Briselu kažu da podržavaju EULEX i da istragu o eventualnim zloupotrebama treba da vode redovni organi.
 
Lunaček je u međuvremenu izjavila da istragu o navodima iz prištinskog lista "Koha ditore" o podmićivanju sudija treba da povede "spoljno i nezavisno telo" kako bi se osujetio svaki pokušaj zataškavanja.
 
"Tvrdnje tužiteljke Marije Bamieh bacaju mračnu senku na ugled EULEX-a i dovode u pitanje celokupnu spoljnu i bezbednosnu politiku Unije," izjavila je Lunaček, koja je zatražila posebno objašnjenje o suspenziji tužiteljke Bamieh.
 

EULEX: Istraga o navodima Marije Bamieh pokrenuta 2013. godine; od početka funkcionisanja EULEX-a pa do danas pokrenuto 500 unutrašnjih  istraga!

Skoro nedelju dana po izbijanju ove afere o korupciji sudija i tužioca EULEX-a, i nekoliko šturih pisanih izjava, EULEX je juče održao konferenciju za štampu. Rukovodstvo EULEX-a je najpre saopštilo da je dobro upoznato sa navodima tužiteljke Bamieh, te da je istraga u vezi sa ovim navodima započeta prošle godine:

“Misija je dobro upoznata sa navodima, reagovala je i odredila tužioce i policijske istražitelje i zajednički radi sa kosovskim 'pandanima'. Proces je započet još 2013. godine. Što se tiče takvih istraga, svako bi voleo da se stvar što pre završi, ali svuda u svetu ovakve istrage traju duže. Poenta je da tvrdnje nisu ignorisane.”

Novoimenovani šef EULEX-a, Gabriele Meuči je izjavio i da je od početka funkcionisanja ove misije, pa sve do danas, sprovedeno 500 unutrašnjih istraga, što je, kako je rekao, pitanje ljudskih resursa, dodavši i da nije “zabavno” čitati te istrage i navode, ali i da je EULEX “ekstremno striktan” kada su u pitanju pravila internih odnosa u misiji:

“Ne mogu da se setim organizacije slične veličine koja ne mora na regularnom nivou da se suočava sa pitanjima ljudskih resursa. Ako želite da znate, a pitao sam za ove brojeve u poslednjih nekoliko dana, jer sam bio znatiželjan, bilo je gotovo pet stotina internih istraga od kad je misija počela da radi. Pet stotina. Oko stotinu svake godine. To znači, dve istrage svake nedelje. Nije nam zabavno da čitamo i vidimo te istrage i navode, ali to je normalno. Imamo pravila i držimo ih se. Upravljamo internim odnosima u skladu sa pravilima i ekstremno smo striktni. I lično nemam nimalo tolerancije. I navode uzimamo u obzir jako ozbiljno, sve navode. Ali, takođe, želim da vam kažem nešto drugo. Osećam da sam okružen stručnim i posvećenim profesionalcima, i lokalnim i međunarodnim, u širokom opsegu područja.”

Meuči je, međutim, na gotovo sva pitanja o navodnoj  korupciji u EULEX-u, odgovorio sa:

“Navodi o korupciji se detaljno istražuju. Ne mogu da komentarišem istragu koja je u toku. Imam puno poverenje u integritet i profesionalnost mojih službenika.”

Ona je rekla da je pokrenula procedure da se nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini i šef EULEX-a Gabrijele Meuči pozovu pred Parlament da podnesu izveštaj o aferi.

 
Prema dokumentovanim navodima Kohe i izjavama tužiteljke Bamieh, predsednik EULEX-ovog suda, Frančesko Flori je primio više od 300.000 evra da bi oslobodio optužene za teška krivična dela, a vrh EULEX-a je sprečio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.
 
Italijanski sudija poriče optužbe, dok u EULEX-u tvrde da Bamieh nije suspendovana po kazni.

EULEX pokrenuo istragu protiv Marije Bamieh 
 
EULEX je pokrenuo unutrašnju istragu protiv britanske tužiteljke Marije Bamieh, potvrdio je za Gazeta Express njen branilac, advokat Arian Koci, dodavši da nema osnova za suspenziju njegove klijentkinje.
 
"Zbog tajnosti postupka ne mogu da govorim o tome, ali mogu da kažem da na osnovu dokumenata u koje sam imao uvid, nema osnove za suspenziju. Zato ću nastojati da uklonim meru suspenzije," rekao je Koci, koji tvrdi da je odluka o suspenziji u suprotnosti sa duhom vladavine prava, jer je Bamie suspendovana bez dokaza. 
 
"Ustalom, gde je pravna logika – dok se za neke govori da su umešani u korupciju, jedina koja je suspendovana jeste gospođa Bamie. U međuvremenu, radi pojašnjenja, gospođa Bamie nikada nije rekla da je neko kriv, već je izrazila sumnju i zatražila da se ova pitanja istraže. Evropska unija je značajno uložila u Kosovo i mnogo doprinela ovoj zemlji, ali mora da istraži ove navode, posebno bi trebalo da istraži da li su EULEX-ovi tajni dokumenti dospeli u ruke srpske BIA-e," dodao je Koci. 
 
Koci je takođe istakao da je potrebno da se ispita slučaj Mauricija Salustra, za kojeg Bamie veruje da je umešan u slučaj agenata BIA-e za koje se veruje da su nudili mito, kako bi obezbedili lažna svedočenja o trgovini ljudskim organima:
 
"Trebalo bi da se ispita slučaj Mauricija Salustra, koji je posle mandata na Kosovu rekao da odlazi u Beograd da radi."


Florin Hasani: Dao sam sudiji Floriju 270.000 evra

Brat Besnika Hasanija, Florim Hasani, koji je osuđen na 33 godine zatvora zbog trostrukog ubistva u Kačaniku, rekao je da je sudiji Frančesku Floriju posredno dao 270.000 evra za oslobađanje svog brata, ali da on nije oslobođen, jer ih je, kako je rekao, izdao Nusret Cena, takođe optuženi za ubistva u tom slučaju.
 
"Moj brat je osuđen samo zato što nas je izdao Nusret Cena, kome sam ja verovao i dao mu pare koje sam sakupio da preda sudiji Floriju kako bi moj brat bio oslobođen," rekao je Hasani za RTK.
 
On je dodao da je sudija Frančesko Flori uzeo pare, a da je oslobođen Nusret Cena, dok je njegov brat osuđen.
 
Objašnjavajći kako je predat novac, Florim Hasani je u emisiji RTK "Život na Kosovu" rekao da je bio u Albaniji sa bratovim advokatom, Mahmutom Haljimijem, koji se u Draču u Albaniji sastao sa sudijom Frančeskom Florijem.
 
Florim Hasani je naveo i da je video sudiju Frančeska Florija kada je čekao advokata Haljimija u Draču, i to tamo "gde su oni terminali brodova".
 
"Susret je trajao četri sata, a ja sam se potom vratio sa advokatom Haljimijem na Kosovo," rekao je Florim Hasani, brat osuđenog Besnika.
 
Frančesko Flori je, kako su preneli elektronski mediji u Prištini, ove optužbe nazvao izmišljotinama.
 
"Onaj ko izjavljuje da me je video u Albaniji je budala i lažov," rekao je Flori, a preneli mediji.
 
Flori odbacuje optužbe
 
Tužiteljka EULEX-a, Marija Bamie, ponovila je sinoć svoje sumnje, dok je sudija Frančesko Flori odbacio sve optužbe.
 
Gostujući u emisiji "Rubikon" na televiziji "Koha vision", Bamie je rekla da postoje nepobitni dokazi za sumnju da su bivši sudija, a potom predsednik skupstine sudija Kosova, Frančesko Flori i bivša glavna tuziteljka EULEX-a, Jaroslava Novotna umešani u korupciju i nameštanje sudskih procesa u najmanje tri slučaja.
 
Bamie je tokom emisije, Florija, koji se putem Skajpa uključio iz Udina, pitala o onome u što sumnja, a Flori je rekao da je bio naivan što je prihvatio da se vidi sa izvesnim Ejupom Kamberijem.
 
Povodom optužbi da je dobio 300 hiljada evra da namesti sudski proces u slučaju eksplozije kod lokala "Sekirača", Flori je rekao da nikada nije imao na žiro računu 300 hiljada evra i da se to može potvrditi, te da je on spreman da se suoči sa istražnim procesom.
 
Bamie je podsetila da ga je Kamberi u dva navrata pitao za slučaj Fatmira Ljimaja i za slučaj Iljira Tolaja, a Flori je to potvrdio, ali je rekao da on nije učestvovao u tim sudskim procesima i da nije mogao na njih da utiče.
 
"Ja sam Kamberaja, kada mi je pomenuo Iljira Tolaja i kazao da hoće da da 50 hiljada evra kauciju da bi se branio sa slobode, zamolio da napusti kancelariju i za to imam svedoka," kazao je Flori.
 
Bamieh je dodala da Jaroslava Novotna uz sugestije Frančeska Florija i opstrukciju glavnog tužioca EULEX-a, Džonatan Ratela, nisu dozvolili unutrašnju istragu koju je ona inicirala, ali je primetila da je mogla da bude suspendovana zbog lošeg parkiranja.
 
Bamieh je u emisiji čitala i transkripte prisluškivanja telefona Iljira Tolaja sa Imerom Ajetijem i drugim licima koji ukazuju, kako tvrdi, na umešanost u korupciju, ili indirektni uticaj Florija u tom slucaju.
 
Bamieh je odbacila kao neistinite navode šefa EULEX-a na konferenciji za novinare da je suspendovana, ali je dodala da je EULEX ne goni i navela da je motiv za javni nastup njena reputacija kao i to da ukaže da u EULEX-u ima visokih zvaničnika koji su osumnjičeni za korupciju.
 
"Kako je moguće da građani Kosova veruju u misiju koja je na Kosovu da brani pravdu i dovede pravdu na pravo mesto, a da unutar nje ima najviše zvaničnike koji su pozvani da dele pravdu i da gone one koji krše zakone, a upravo oni čine ono što se kosi sa zakonom," zaključila je Bamieh najavljujući da će ona obelodaniti sve radi istine i pravde.
 
Bamieh širi krug odgovornih za korupciju
 
Marija Bamieh tvrdi da zvaničnici EULEX-a nisu istražili kako su poverljive informacije predate srpskoj Bezbednosno-informativnoj službi (BIA).
 
Za ovaj slučaj Bamieh je optužila direktno tadašnjeg šefa departmana za pravdu u EULEX-u, Alberta Perduča, a prema navodima prištinskog dnevnika Koha ditore, informacije o kojima Bamie govori, predao je zvaničnik EULEX-a srpske nacionalnosti koji je trenutno visoki funkcioner liste "Srpska".
 
Informacije su, tvrdi britanska tužiteljka, završile u kancelarijama BIA u Beogradu, o čemu je ona obavestila visoke zvaničnike EULEX-a.
 
U dokazima kojima raspolaže Koha ditore ne navodi se o kojim je informacijama reč, ali prištinski dnevnik saznaje da su "informacije predate jednom od agenta BIA koji je bio uhapšen 12. juna 2009, zajedno sa dvoje kolega tokom preuzimanja oko 100 hiljada evra namenjenih plaćanju svedoka protiv bivših vojnika OVK zbog učešća u trgovini organima".
 
Agente BIA uhapsila je kosovska policija, piše Koha ditore, a slučaj je pripao sudiji Hadžiju Dergutiju, dok im je tadašnji okružni sud odredio mesec dana pritvora.
 
Nekoliko dana kasnije slučaj je preuzeo EULEX, koji je iskoristio svoja ovlašćenja i pustio pritvorene da se brane sa slobode, navodi list i dodaje da su "oni nakon toga pobegli sa Kosova i nikada se više nisu vratili".
 
Kako bez obzira na informacije kojima su raspolagali zvaničnici EULEX-a nisu pokrenuli istragu, britanska tužiteljka je to iskoristila da šefove Misije i posebno odsek za pravdu optuži za kršenje zakona i pravila o unutrašnjoj kontroli, kao i zbog toga što nisu pokrenuli istragu.
 
U nastavku pogledajte tekstove presretanih razgovora između Iljira Tolaja i njegovih posrednika, među kojima je i njegova žena Jasmine. U telefonskim razgovorima, posrednici uglavnom razgovaraju o zaključivanju dogovora sa Frančeskom Florijem i Jaroslavom Novotnom kako bi se oslobodio Iljir Tolaj. Fotografije tekstova prisluškivanih razgovora preuzeti su sa kosovskog portala "Gazeta Express":

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.