Jahjaga: Izbori, ako ne dodje uskoro do rešenja

Izvor: RTK2/Tribuna (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovo neće ostati talac političke krize, a ukoliko se lideri političkih partija konačno ne dogovore o formiranju kosovskih institucija, definitivno ćemo razmatrati opciju održavanja novih izbora, ponovila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga u intervjuu za dnevnik ”Tribuna”.

”Izbori jesu poslednja opcija, ali Kosovo ne može ostati zarobljeno u nesporazumima i interesima lidera političkih subjekata”, istakla je Jahjaga naglasivši da, ipak, neće da određuje nikakve rokove.

 
Svi rokovi su, prema njenom mišljenju, već sada određeni na osnovu budžetskih potreba i zakonski određenih vremenskih rokova potrebnih za organizaciju izbora, navela je Jahjaga. 
 
Govoreći o odnosima sa Srbijom, ona je rekla da je podržala dijalog kao jedinu mogućnost da se reše sva otvorena pitanja i da se normalizuju odnosi. 
 
Kad je reč o rokovima, Jahjaga je rekla da želi da se dijalog nastavi kao i do sada, ali da dijalog mora biti uokviren rokovima.
 
Prema njenom mišljenju, što se tiče sprovođenja Briselskog sporazuma, u nekoliko pitanja bilo je političke volje posebno učešćem Srba na izborima u četri opštine na severu Kosova. 
 
Međutim, u nekoliko tačaka se ne vidi napredak koji je očekivala. 
 
Na pitanje da li je zadovoljna angažovanjem u borbi protiv terorizma, Jahjaga je rekla da je, nažalost, i Kosovo ugroženo ideološkim radikalizmom, i da je to dugoročna opasnost za nacionalnu bezbednost. 
 
”Nastavićemo borbu protiv terorizma, jer Kosovo je i ranije preduzelo mere da spreči terorističke aktove koje izazivaju bezbednost građana Kosova”, zakljucila je Jahjaga.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.