Preporuka o viznoj liberalizaciji za Kosovo naredne nedelje

Vlada Kosova

Komentarišući navodnu rezoluciju Alijanse za budućnost Kosova u kojoj se traži stopiranje Briselskog dijaloga do donošenja pozitivne odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, kaže da očekuje pozitivnu preporuku Evropskog Parlamenta 17. ili 18. jula i da o rezoluciji neće raspravljati poslanici Skupštine Kosova.

“Preporuka će biti pozitivna. Objavljivanjem preporuke posao neće biti završen. Molim medije, političke partije i civilno društvo da nam ne otežavaju ovaj proces. Čeka nas još mnogo posla, jer će odluku doneti parlament, i odluka svake vlade je nezavisna. Što se zahteva poslaničke grupe Alijanse tiče, taj zahtev neće ući u proceduru, jer će preporuka biti pozitivna,“ dodao je.

Ovako je Ramuš Haradinaj rad svoje vlade ocenio na svom Fejsbuk nalogu:

„Vlada Republike Kosovo u periodu od septembra 2017. do jula 2018. godine je od nezavisnosti zemlje donela rekordan broj odluka. Na današnjem sastanku je razmotren Vladini Izveštaj o radu, tokom koje je doneto preko 600 velikih odluka, direktno utičući na ekonomski razvoj zemlje i dobrobit građana.

– Vlada je odobrila 75 nacrta zakona;

– Odobreno je 30 podzakonskih akata;

– 91 podzakonskih akata izdali su ministri u okviru njihovog delokruga;

– Takođe je odobreno 23 nacrta dokumenata.

Nova dinamika upravljanja bila je fokusirana na rad i rezultate!“

Komentarišući ostavke pojedinih srpskih pripadnika u Kosovskim bezbednosnim snagama, Haradinaj poručuje da je Kosovo otvoreno za sve Srbe, i da neće dozvoliti da neko preti pripadnicima KBS-a.

Na sednici je usvojen i šestomesečni izveštaj o radu Vlade Kosova, dva Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma između Kosova i Evropske unije, dok je Ministarstvo za zajednice i povratak dobilo generalnog sekretara, tu funkciju naredne tri godine obavljaće Nenad Stojčetović.

Doneta je i odluka o eksproprijaciji nepokretne imovine od javnog interesa za izgradnju „trajnih objekata za integrisano upravljanje granicama na graničnom prelazu Mutivode“, a doneta je i odluka o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretne imovine za izgradnju Posebne ekonomske američke zone.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.