Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Pred novu rundu dijaloga Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu, u Prištini su pokrenute dve inicijative. Stranka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja – Alijansa za budućnost Kosova – rezolucijom koju je poslala kosovskoj vladi – zahteva da se dijalog stopira do donošenja pozitivne odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo. Opozicija je, prenosi Koha, zahtevom za vanrednu parlamentarnu sednicu odgovorila na određivanje institucija za formiranje pregovaračkog tima za završnu fazu dijaloga sa Srbijom. Rasprava je zakazana za 16. jul, dva dana pre održavanja drugog sastanka u kontekstu završnog procesa ovog dijaloga.

Odlično. Tači i Isa. A ovamo Ramuš, opozicija i ovi naši kukavci. A odlično je samo zato što ništa neće da se reši.

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština razgovarao je danas sa predstavnicima sportskih ustanova i obrazovnih institucija o budućim nadležnostima Zajednice u oblasti sporta. Sport je, kako su podsetili članovi Upravljačkog tima, prema briselskim dogovorima, jedna od oblasti u kojima će Zajednica srpskih opština imati nadležnosti, odnosno pun nadzor.

Ovo je sigurno jedina oblast u kojoj ZSO zaista nije neophodno da ima neke nadležnosti. Ali ovi naši upravljači su “patriote”… Upravo zato što to nisu, moraju na ovaj Sarapin način da to dokazuju… (Sarapa je jedan čovek koji je nekada bio novinar)…

Poslanik opozicione partije Alternativa Iljir Deda optužio je kosovskog predsednika Hašima Tačija da sa Beogradom razgovara o podeli Kosova. Prema ocenama Dede, Tači nema legitimitet da vodi proces dijaloga. U isto vreme, mora da postoji konsenzus među političkim partijama. „Žao mi je što smo u cajtnotu i što moje kolege iz opozicionih partija nisu dale ni jedno ime kao što je to učinila naša opoziciona partija Alternativa“, dodao je Deda.

Šteta. Neki pametni i dobri ljudi su u toj stranci. Iljir, Mimoza i… Njih dvoje. Pitam se samo ko je od njih dvoje smislio tako glupo ime.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM tokom poslednjih sukoba pozvali su danas šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, da 18. jula u Briselu, za kada je zakazan nastavak dijaloga, sa svojim sagovornicima oda poštu žrtvama monstruoznog zločina koji se toga dana dogodio na KiM 1998. U okviru nastavka dijaloga u Briselu će se 18. jula ponovo sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Apsolutno podržavam. Ako država bude raspisala konkurs za radno mesto Sima Spasić, ja ću da se prijavim.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.