Preminuo Rajko Petrov Nogo

FOTO: Rajko Petrov Nogo/ Nezavisne novine N.N..
FOTO: Rajko Petrov Nogo/ Nezavisne novine N.N..

Srpski pesnik, esejista i kritičar Rajko Petrov Nogo preminuo je u 78. godini. Ostaće upamćen kao autor brojnih knjiga za odrasle i decu, kritika, eseja.

Rajko Petrov Nogo rođen je po završetku Drugog svetskog rata, 13. maja 1945. godine u Boriji, malom mestu u Opštini Kalinovik, u staroj Hercegovini.

Kao dečak preselio se u Sarajevo i tu započeo školovanje, podsetio je RTS. Osnovnu i učiteljsku školu završava u tom gradu, kao i Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na tamošnjem Filozofskom fakultetu. Magistrirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je kao urednik u izdavačkoj kući „Veselin Masleša“ i BIGZ-u. Predavao je poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Bio je redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske i dopisni član SANU. Bio je član Udruženja književnika Srbije, kao i Senata Republike Srpske.

Objavio je više od 50 knjiga, a dobitnik je više od 20 nagrada, među njima i nagrade sa Kosova i Metohije „Lazar Vučković“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća.

„Potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, Rajko Petrov je taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme. Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji“, navodi se u telegramu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.