Preminuo Mijat Božović

Kompozitor, urednik i producent PGP RTS-a, Mijat Božović, iznenada je sinoć preminuo u 74-toj godini života, u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Mijat Božović je u svojoj muzičkoj karijeri bio autor brojnih hitova narodne i novokomponovane muzike. Komponovao je za poznate narodne pevače bivše Jugoslavije – Hanku Paldum, Muharema Serbezovskog, Mileta Kitića, Nadu Obrić, itd. Mnogi smatraju da je njegov najveći uspeh produciranje svih albuma Svetlane Cece Ražnatović koje je izdala na početku svoje karijerere za PGP RTS.

U muzičkoj produkciji RTS-a ostaće upamćen po desetinama hitova koje je potpisao kao autor muzike aranžmana i tekstova, a najpoznatiji su "Zelene oči" i "Plava žena topla zima".

Do rata u Bosni i Hercegovini živeo je i radio u Sarajevu, a zatim u Beogradu. Srednju muzičku školu završio je u Prizrenu, diplomirao na muzičkoj akademiji u Sarajevu, a poslednjih godina živeo je u rodnom Zubinom Potoku, gde je i dalje bio aktivan, zajedno sa još jednim muzičkim doajenom Severnog Kosova – Blagojem Košaninom, koji je umro 2013. 

Iza Božovića ostale su dve ćerke i sin.

Mijat Božović će biti sahranjen u utorak 10.marta, u 13 casova, u rodnom Zubinom Potoku na Severu Kosmeta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.