Preminuo Jordan Nikolić: Zvuci Prizrena sačuvani za buduće generacije

Pevač narodne muzike iz Prizrena, Jordan Nikolić, preminuo je u petak u Beogradu, u 85. godini. Publika će ga pamtiti po interpretaciji pesama upravo sa Kosova i Metohije. "Niz najdivnijih starosrbijanskih pesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvođenju. Da nije bilo njega, mnogi danas verovatno ne bi ni bili svesni postojanja autentičnog srpskog folklora KiM-a, a mnoge pesme kojima se danas dičimo kao biserima nacionalne kulture bile bi zaboravlјene" – poručili su u svojim telegramima saučešća srpski zvaničnici. 

Nikolić je visoko obrazovanje stekao na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završio jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Na početku karijere pobedio je na takmičenju gradova Srbije, pevajući napolitanske kancone, zbog čega je dobio nadimak Jordan Napolitanac. Prve pesme snimio je 1961. za Radio Prištinu, a 1968. za Radio Beograd. 

Nastupao je sa Velikim narodnim orkestrom pod upravom Radeta Jašarevića, a kasnije i Ljubiše Pavkovića, kao i sa Narodnim ansamblom pod vođstvom Branimira Đokića.

Prvu ploču je snimio za PGP RTB i to sa grčkim pesmama, a narednu sa numerama iz Srbije i Makedonije u duetu sa Danicom Obrenić. 

Jordan Nikolić je kasnije pevao i snimao isključivo narodne pesme sa Kosova i Metohije prema zapisima etnomuzikologa Miodraga Vasiljevića. 

Radio je 18 godina kao muzički urednik u Radio Prištini, u čijoj je fonoteci ostalo 55 kosovskih narodnih pesama koje je snimio, a u Radio Beogradu 73 numere.

"Jordan Nikolić je čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar. Bio je to carski glas carskog Prizrena, koji nam je zauvek približio pesme kao što su Marijo, deli bela kumrijo, Udade se, Jagodo, Oj, golube. Glas Jordana Nikolića bio je dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije" – poručio je u telegramu saučešća porodici Nikolić – ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević. 

"Jordan Nikolić je bio jedinstven, zato što je srpske narodne pesme sa KiM-a izvodio sa virtuoznošću i sugestivnošću, koje je nemoguće oponašati. Interpretirajući na najlepši moguć način melodije svog rodnog kraja, učinio je da svi više volimo lјude i predele Stare Srbije, da direktnije i snažnije osećamo vezu sa njima. Zvuci carskog Prizrena će zahvalјujući neponovlјivom glasu Jordana Nikolića ostati sačuvani i za buduće generacije, kao glas srpskog Kosova i Metohije" – poruka je direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.