Preminula Mira Furlan

 Mira Furlan
FOTO: Nova.rs/Zoran Lončarević

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Kako prenosi Variety, glumica je preminula u sredu 20. januara.

Uzrok smrti još nije poznat, ali je kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem.

“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom”, napisao je Majkl Stražinski, a prenosi Nova.rs.

Furlan je rođena 7. septembra 1955. u Zagrebu. Bila je multitalentovana umetnica. Pored glume bavila se muzikom i pisanjem.

Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, a u SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji Vavilon 5 i po ulozi Danijel Ruso u seriji Izgubljeni. U SFRJ je bila jedna od najvoljenijih glumica poznata po rolama u ostvarenjima kao šti su Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu i Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živela od 1991. godine kad je usled rata emigrirala sa suprugom, poznatim srpskim režiserom, Goranom Gajićem, sa kojim je dobila sina Marka Lava. U Ameriku su emigrirali iz SFRJ na vrhuncu karijere upravo zbog svoje ljubavi i braka, a i kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

Furlan je otvoreno izražavala svoje političke stavove u nekadašnjoj Jugoslaviji, zalagala se protiv rata, a to je nastavila da čini i u SAD.

Nekadašnjoj domovini vratila se po prvi put 11 godina kasnije, dok je prvi intervju hrvatskim medijima od odlaska dala 2008. godine.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.