Premijeri Zapadnog Balkana danas na neformalnom sastanku u Briselu

Premijeri Zapadnog Balkana prisustvovaće danas u Briselu neformalnom sastanku, na poziv visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku, Federike Mogerini. Iz Vlade Srbije potvrđeno je prisustvo premijerke Ane Brnabić, dok, uoči posete Briselu, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, najavljuje "nove zahteve EU", prenose mediji u Prištini.

Kako je prethodno saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, Mogerini će biti domaćin neformalnog sastanka na kojem će se razgovarati o trenutnoj situaciju na Zapadnom Balkanu i izgledima za 2018. – "godinu koja će ponuditi partnerima u regionu jedinstvenu priliku da napreduju na putu ka EU integracijama".

Vlada u Beogradu saopštila je juče da će Brnabić biti gošća na večeri koju Mogerini organizuje za predsednike vlada takozvane Zapadnobalkanske šestorke – format koji je, dodaju, deo je Berlinskog procesa. 

Radnoj večeri će prisustvovati i komesar EU za susedsku politiku i proširenje, Johanes Han. 

Brnabić će, navode takođe, imati bilateralni susret sa Mogerini sa kojom će razgovarati o procesu evrointegracija Srbije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine. 

Premijerki Srbije pisalo je i Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji. Traže da na današnjem sastanku zatraži pravdu za srpske žrtve i pokrene pitanje sudbine kidnapovanih.

U otvorenom pismu premijerki Udruženje je istaklo i da na Zapadnom Balkanu ne može biti pomirenja bez pravde za srpske žrtve.

Priština: Haradinaj najavljuje nove zahteve

Sa druge strane, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj najavio je da će Kosovo zatražiti "da se tretira kao ravnopravna država i strana u pregovorima", jer kako je rekao, dok Srbija napreduje u otvaranju poglavlja u pregovorima o integraciji u EU, Kosovo je ostalo samo sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prenela je RTK2.

"Mi smo samo sa SSP-om. Tražimo status kandidata za narednu godinu i početak otvaranja poglavlja. Taj zahtev sam po sebi ubrzava i proces liberalizacije," rekao je Haradinaj za Ekonomia Online, uoči posete Briselu. 

Haradinaj je za isti medij rekao i da ne podržava ideje da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom uslovi glasom Srba za Vojsku Kosova.

Dodao je da prilikom sporazuma o koalicionoj vlasti sa Srpskom listom nije bilo reči o formiranju Vojske Kosova niti ZSO, prenela je takođe RTK2.

Današnji sastanak u Briselu treći po redu ovakav sastanak ove godine, a prvi za premijera Kosova, Ramuša Haradinaja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.