Premijera „Žene iz Troje“ danas pred publikom u Gračanici

Žene iz Troje
Foto: Narodno pozorište Priština

U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras u 20 časova u Domu kulture „Gračanica“  biće premijerno izvedena predstava „Žene iz Troje“. Režiju za ovu predstavu potpisuje Nebojša Bradić a prema Euripidovom tekstu.

Sam Bradić o ovoj predstavi kaže da je ovo „priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke“.

Dodaje i da je predstava ‘Žene iz Troje’ elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum“.

Reditelj ove predstave istakao je da svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže na to kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

Autorsku ekipu pored Bradića čine i kostimografkinja, Marina Vukasović Medenica, kompozitor, Zoran Erić, dok su se za scenski pokret i govor pobrinuli Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Uloge tumače glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Ulaznica za predstavu je 250 dinara.

Predstava „Žene iz Troje“ rađena je u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, a dok u njenoj realiziciji učestvuje i Udruženje „Dunavfest“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Posle premijere u Gračanici ovu predstavu će imati priliku da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima kao što su „Viminacijum fest“, „Novi Tvrđava Teatar“, „Teatar u tvrđavi“, „Nišvil Teatarski Festival“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.