„I nakon pritisaka iz Beograda, Srbi se prijavili u KBS“

KBS
Foto: Kallxo

Oko 700 mladih, uključujući pripadnike srpske zajednice i drugih manjina, nedavno se prijavilo za prijem u Bezbednosne snage Kosova (KBS) koje su u procesu transformacije u Vojsku Kosova.

Sveobuhvatnim planom tranzicije, predviđeno je da broj pripadnika KBS-a dostigne 5.000 aktivnih članova i 2.500 koji će biti u rezervnom sastavu.

Politički savetnik i portparol ministra odbrane, Dritan Đonbaljaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, da će samo oni koji prođu testove postati deo KBS-a.

„U završnoj fazi regrutacije, KBS je primila 650 regruta koji će proći osnovnu obuku koja će trajati devet nedelja. Prva grupa od 350 regruta započela je osnovnu obuku. Druga grupa će nastaviti u septembru i nakon toga, u januaru naredne godine ovaj proces će biti završen“, rekao je Đonbaljaj.

Đonbaljaj kaže da je interesovanje mladih bilo ogromno, uključujući mlade ljude iz svih zajednica, bez izuzetka. Od 650 regruta, 11 odsto, bilo je iz nevećinskih zajednica, čime se postiglo to da se čak i premaši cilj KBS da deset odsto budu pripadnici nevećinskih zajednica, dodao je Đonbaljaj.

Poslanik opozicije Redžep Seljimi, međutim, smatra da bi dinamika regrutovanja trebalo da bude brža.

„Dinamika regrutovanja bi trebalo da bude brža i stručnija, čak i priprema strukture bi trebalo da bude stručnija nego što je sada. Takođe, što se budžeta tiče, Vlada bi trebalo da dodeli dodatna sredstva KBS-u. Istovremeno, trebalo bi napredovati sa vojnom opremom i tehnologijom, ne isključujući naoružanje“, rekao je Seljimi.

Transformacija KBS u vojsku Kosova, trajaće od sedam do deset godina, a proces je započeo krajem 2018. godine, uz podršku SAD.

Prošle godine, nakon javnih poziva beogradskih vlasti i drugih pritisaka, desetine pripadnika srpske zajednice bili su primorani da napuste KBS. Međutim, sada se primećuje novi trend uključivanja srpskih članova i članova ostalih nevećinskih zajednica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.