Prelević: Prijava protiv Bogdanovića ukazuje da je MUP pristrasan u slučaju ubistva Ivanovića

Božo Prelević
FOTO: MC.rs

Advokat Božo Prelević izjavio je za agenciju Beta da je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da podnese krivičnu prijavu protiv Bobana Bogdanovića za „neprijavljivanje krivičnog dela“ pristrasna i da je deo marketinške kampanje vlasti. Prijava protiv Bogdanovića je podneta nakon što je on u intervjuu za KRIK tvrdio da mu je njegov ubijeni prijatelj i kriminalac Aleksandar Gligorijević zvani Puke poverio ko je naredio i izvršio ubistvo Olivera Ivanovića.

Prelević je agenciji Beta kazao da je Bogdanović za KRIK izneo mnogo saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića koje bi policija i tužilaštvo morali detaljno da provere.

„Kada policija kaže da neće da proverava navode Bogdanovića, to znači da oni ili znaju ko je ubio Ivanovića ili se plaše gde istraga vodi“, ocenio je advokat i naveo da od ubistva Ivanovića do danas srpska policija i tužilaštvo nisu uradili ništa da se otkriju nalogodavci, organizatori i izvršioci ovog zločina.

„Brzinu reakcije MUP-a, da protiv osobe koja je iznela mnogo detalja o ubistvu Ivanovića podnese krivičnu prijavu, vezujem isključivo za izbore koji će se održati 3. aprila. Ovo zapravo nije odluka MUP-a već nekog iz ministarstva koji se osetio politički ugroženim zbog izjava Bogdanovića.“

Prelević kaže i da krivična prijava ne može da se podnese protiv lica koje prijavljuje krivično delo i za koje se zna da nije počinilo krivično delo.

„U pitanju je elementarno nepoznavanje zakona od strane MUP-a. Ovo sigurno nije uradio pravnik, niti iskusan policajac“, ocenio je Prelević.

Naglasio je da je MUP morao da proveri sve navode koje je Bogdanović izrekao KRIK-u o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Osnovno bi bilo da MUP proveri da li je Ljubomir Lainović, za koga je rečeno da je izvršilac ubistva, kritičnog dana bio u Severnoj Mitrovici. To može da se utvrdi pregledom snimaka s bezbednosnih kamera“, rekao je Prelević.

Dodao je da je tužilaštvo, koje je preko KRIK-a čulo za postojanje krivičnog dela, ovlašćeno da započne postupak tako što će ispitati Bogdanovića i dati nalog policiji da proveri dokaze.

„Istinitost navoda Bobana Bogdanovića se proverava i utvrđuje ukrštanjem dokaza. Veljko Belivuk je u zatvoru pa mogu i s njim da ukrštaju dokaze, s obzirom da je on ponudio sudu saradnju kada je u pitanju ubistvo Olivera Ivanovića“, kazao je Prelević.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, podsetimo, rekao je juče da je protiv Bogdanovića, koji je dan ranije dao izjavu u policiji, MUP podneo krivičnu prijavu za neprijavljivanje krivičnog dela.

Bogdanović, prijatelj ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukea koji je pripadao grupi Veljka Belivuka, izjavio je za KRIK da je Olivera Ivanovića ubio Ljubomir Lainović iz Novog Sada.

„On je izvršio to ubistvo. Čovek koji je organizovao njegov dolazak na Kosovo, koji je pripremio logistiku ubistva Olivera Ivanovića je Milan Radoičić. Čovek koji je naredio Oliverovo ubistvo je Zvonko Veselinović. To je ono što mi je rekao Aleksandar Gligorijević Puke“, istakao je Bogdanović.

Gligorijević mu je, kako je rekao, otkrio i da je njegov zadatak bio da 50.000 evra koje je dobio od Belivuka, da Lainoviću za posao koji je izvršio.

„A, onda mu je Ljubomir rekao da je, kad ga je Aca pitao: ‘Pa čekaj zašto ti, zbog čega?’ On je samo rekao: ‘Pa znaš, Oliver je ušao u rebra Zvonku i to su nerazjašnjeni računi, i zbog toga se to moralo završiti tako’“, ispričao je Bogdanović.

Gligorijević je ubijen 2020. od ruke svojih nekadašnjih saradnika – ubio ga je Belivuk sa članovima klana u kući u Ritopeku, a njegovo telo su iskasapili i na leđima urezali reč „izdaja“ jer su verovali da se okrenuo protiv njih. Više o Belivukovoj grupi pročitajte ovde.

Beta/Krik

Pročitajte još:

 „Ne zadovoljavam se imenima ubica mog brata, hoću razobličenje cele priče“

MUP podnosi prijavu protiv Bogdanovića jer nije prijavio saznanja o ubistvu O.Ivanovića, Vulin kaže i da je njegovo svedočenje laž

Porodica Ivanović uznemirena nakon jučerašnje vesti, četiri godine ćutnje indikativno, promil nade

Vučić o navodnom ubici, nalogodavcu i organizatoru ubistva Olivera Ivanovića: Besmislene laži

Tepić i Aleksić: Zašto nisu privedeni Radoičić, Veselinović? Simo Spasić ih ometao

MUP: Nijedan navod Bogdanović nije potvrdio dokazima, odbio i poligrafPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.