Članovi UT ZSO u Briselu: Potvrđena ispravnost naše odluke da Srpska uđe u koaliciju sa Tačijem i Mustafom

Neposredno nakon objavljivanja ove vesti, oglasila se kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, koja je demantovala da je formiran Upravljački tim za ZSO. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI.


Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa doneli su odluku o otpočinjanju rada na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština, saopštili su danas članovi Upravljačkog tima za formiranje ZSO. Članovi upravljačkog tima, čija su imena juče prvi otkrili mediji u Prištini – Vinka Radosavljević, Igor Kalamar, Dejan Radojković i Svetislav Durlević, borave u Briselu gde su, kako sami navode, došli da međunarodnu javnost i svoje sagovornike, ne precizirajući i koje – upoznaju sa "vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu koju će doneti uspostavljanje ZSO". Navode i da će, odlukom kosovske vlade o radu na formiranju Zajednice – kolektivna politička prava Srba na Kosovu "konačno i u punoj meri biti uspostavljena". Današnjim saopštenjem članovi Upravljačkog tima su se po prvi put i zvanično predstavili javnosti. Hašim Tači i Isa Mustafa nisu se još uvek oglasili povodom informacije o početku rada na izradi Statuta i formiranju ZSO, ali je kosovska vlada, međutim, saopštila da na današnjim i jučerašnjim razgovorima Beograda i Prištine u Briselu tema o ZSO "nije na dnevnom redu sastanka", te da su "neistiniti" izveštaji "nekih srpskih medija" o tome . "O Asocijaciji se neće razgovarati," saopšteno je iz Vlade Kosova.

Imenovanje novih članova Upravljačkog tima za ZSO, u kojem su sada Radosavljević, Kalamar, Radojković i Durlević, izvršeno je 1. septembra, kada ih je za članove imenovalo kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave. Ovo je, međutim, drugi put da se zvanično saopštava formiranje, odnosno imenovanje novih članova Upravljačkog tima za ZSO.

On je prvi put formiran juna 2013. godine, a nakon što je aprila iste godine postignut Prvi briselski sporazum. Prvobitni tim činili su pored Kalamara i Radojkovića, i Ljubomir Marić i sadašnji gradonačelnik kosovske opštine Leposavić, Dragan Jablanović.

Prvobitni Upravljački tim bio je kao tim vidljiv u javnosti isključivo preko saopštenja za medije, koja su slali sa imejl adrese – "ZSO CSM", a  koja su tada sadržala mahom reagovanje na dnevno političke događaje. Saopštenja ovog tima stizala su od aprila 2014. godine, do 9. septembra 2015.

Posle gotovo tačno godinu dana, sa iste mejl adrese ponovo je medijima stiglo saopštenje ovog tima, ali ovog puta dvojezično – na srpskom i albanskom i sa informacijama o ZSO.


U periodu od preko tri godine od potpisivanja Prvog sporazuma, postavljano je više rokova, kako za izradu Statuta, tako i za formiranje Zajednice. Više puta su u javnosti iznošene različite informacije o tome ko će, pored Upravljačkog tima – učestvovati u pisanju ovog dokumenta, ali Statut do danas nije predstavljen javnosti.

Zajednica srpskih opština, u skladu sa tačkom 9. Prvog sporazuma, a koja, posle više probijanja rokova, i uprkos sporazumu iz avgusta prošle godine, kada je, kako je srpski premijer rekao, "formirana",  još uvek nije uspostavljena. 

Novi članovi Upravljačkog tima: Stvoreni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba na KiM

"Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom, ali i u druga mesta na Kosovu, kao i u Metohiji koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja," ovo navode novi članovi tima za uspostavljanje ZSO.

"Potvrđena ispravnost naše odluke da Srpska uđe u koaliciju sa strankama gospodina Tačija i gospodina Mustafe"

"Ovim se potvrđuje ispravnost naše odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama gospodina Tačija i gospodina Mustafe. Njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen je veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja među zajednicama. Ovaj proces će promeniti Kosovo zauvek i nabolje i stvari nikada više neće biti iste," ovako dalje opisuju budućnost na Kosovu i Metohiji, novi članovi Upravljačkog tima.

Oni su, takođe, saopštili i, kako su naveli, rezultate današnje Tačijeve i Mustafine odluke.

"Zvuk srpskog jezika i ćiriličko pismo postaće kao rezultat ove odluke ponovo normalni i u Peći i u Prizrenu i u Đakovici i u Prištini"

"Zvuk srpskog jezika i ćiriličko pismo (ćirilićno, prim.red.) postaće, kao rezultat ove odluke, ponovo normalni i u Peći i u Prizrenu i u Đakovici i u Prištini, a srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu," zaključili su Radosavljevićeva, Kalamar, Radojković i Durlević.

Kosovska vlada: Tema o Asocijaciji nije na dnevnom redu sastanaka u Briselu

Sa druge strane, kosovski premijer i predsednik se još uvek nisu oglasili povodom saopštenja Upravljačkog tima. Iz kosovske vlade je, međutim, saopšteno da se danas u Briselu nastavljaju jučerašnji razgovori o slobodi kretanja, a pre svega o "reciprocitetu registarskih oznaka za vozila", na osnovu sporazuma od 2011.

Potvrdili su da su se razgovori nastavili od 10 časova ujutru, upravo u "pokušaju da se dođe do sporazuma o primeni reciprociteta za registarske oznake vozila, između dve zemlje", a da se zbog toga odlaže sastanak o primeni sporazuma o katastru, koji će biti održan tokom sledeće runde razgovora u Briselu, ne preciziravši i kada.

Danas će se, takođe, održati i sastanak o obostranom priznavanju diploma "dve zemlje", potvrđuje dalje kosovska vlada.

Pročitajte još:

Đurić: ZSO za nas glavno pitanje, u Prištini konfuzija

Potvrđeno je i da je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, održala sastanak juče u "tripartitnom sastavu" i sa direktorkom za zapadnu Evropu i zapadni Balkan pri EEAS, Angelinom Ajhorst, na kojem je procenjivana primena sporazuma i "ubrzanje" čitavog procesa.

Kosovska vlada je kao "neistinite" okarakterisala izveštaje pojedinih srpskih medija da se u Briselu juče i danas razgovara o, kako oni nazivaju ZSO – "Asocijaciji".

"Obaveštavamo javno mnjenje da tema o Asocijaciji nije na dnevnom redu ovih sastanaka i o ovoj temi se neće razgovarati, tako da informacija koja je došla preko nekih srpskih medija u vezi sa ovim pitanjem je neistinita," naglasila je kosovska vlada, dodajući:

"Kao što ste ranije putem medija informisani u ovoj rundi pregovora u Briselu, samo četiri su teme: sloboda kretanja, diplome, katastar i telefonski pozivni broj, i u zavisnosti od toka razgovora, nastavićemo da vas informišemo."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.