Preko 2.200 policajaca napustilo KP od njenog osnivanja, niske plate jedan od razloga

Policajci institucije napuštanje policija
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Svake godine 100 pripadnika Kosovske policije dobrovoljno podnese ostavku. Dok je od osnivanja ove ustanove posao napustilo više od 2.200 uniformisanih policajaca. Ovo je za Ekonoma online saopštio šef Sindikata kosovske policije, Imer Zećiri (Zeqiri).

Glavni razlozi za napuštanje KP su plate koje ne obezbeđuju dostojanstven život, nedostatak zdravstvenog i životnog osiguranja, nedostatak uslova itd.

Glavni sindikalac, Zećiri, kaže da je rast ovog trenda poslednjih godina zabrinjavajući. Ističe da je napuštanje posla od strane službenika štetno za samu instituciju, ali i za državu, jer je u njih mnogo uloženo.

„Dobrovoljno odustajanje je briga Kosovske policije, jer se uvećava trend. Skoro svake godine imamo 100 ili više od 100 dobrovoljnih ostavki, a od osnivanja Kosovske policije do sada imamo preko 2.200 dobrovoljnih ostavki u Kosovskoj policiji“.

„Smatram da je ovo izuzetno štetna pojava koja šteti bezbednosnim institucijama, ali i državi jer je država u sve njih uložila. Drugim rečima, napravljeni su izuzetno veliki rashodi“.

Uputio je poziv institucijama u ime sindikata.

„Vlada treba da skrene pažnju na instituciju bezbednosti, jer smo mi najkredibilnija institucija i među najvažnijim institucijama u zemlji“, rekao je on.

Glavni razlog, smatra Zećir, za odlazak tako velikog broja policajaca su nepristojni uslovi za rad i plate. Spomenuo je i nedostatak logistike svojevremeno.

„Zaista, imali smo nestašice tokom prošle godine i u logističkom delu, bilo da se radi o uniformama, bilo vozilima, bilo drugim transporterima, pa čak i tehnološkim alatima. Ovo je bila prepreka jer je u Kosovskoj policiji oko 25 projekata prošlo sve tenderske procedure, ali su zbog dugog odsustva odbora Tela za razmatranje nabavki – ostali blokirani. Neki su već preispituju, a neki se vraćaju na sam početak procedura, rekao je Zećiri.

Što se tiče Zakona o platama, Zećiri kaže da je to još više razočaralo policajca. On je rekao da će plata povećati nezadovoljstvo i ostavke u ovoj instituciji.

„To će uticati na povećanje nezadovoljstva, a možda i na povećanje dobrovoljnih ostavki zbog onoga što se desilo. Inače, mislim da bi pozitivno uticalo kada bi se doneo zakon ili dostojnija plata za pripadnike Kosovske policije, uključujući obe kategorije, uniformisani deo i deo civilnog osoblja”.

„Gde god čovek da tražiti drugi posao, naći će ga sa većom platom. Konkretan primer; imamo mnogo pripadnika policije koji su se od podnošenja ostavke licencirali za advokate, jer su završili pravni fakultet, položili pravosudni ispit i položili advokaturu i finansijski imaju mnogo bolje poslove“, rekao je Zećiri.

Ekspert za bezbednosna pitanja, Hajrulah Trnava (Hajrullah Tërnava), rekao je da su pripadnici KP zbog plate prinuđeni da migriraju u inostranstvo. On je pozvao institucije da preduzmu aktivnosti protiv ove pojave.

„Jasno se vidi da je Policija materijalno u veoma bednom stanju, jer sa takvom platom, kakvu ima policija, teško je dočekati mesec. Dakle, glavni uzrok je materijalna osnova, inače postoji nekoliko drugih uslova. Kosovska policija je jedina koja nema zdravstveno osiguranje. Tu su i mnoga druga pitanja.“, rekao je Trnava za Ekonomia Online.

.
Kaže da se iz godine u godinu uvek priča da će se nešto preduzeti u tom pravcu, kao i da ljudi gube nadu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.