Preko 1,200 zdravstvenih radnika na Kosovu nije dobilo platu skoro tri meseca

Preuzeto sa Kosova Press

Preko 1,200 zdravstvenih radnika na Kosovu, angažovanih kao pomoćno osoblje u borbi sa pandemijom kovid-19 nisu dobili platu oko tri meseca. Kažu da nemaju informaciju o tome zašto se to dešava. Kosovska komora medicinskih sestara, ali i skupštinska komisija za zdravstvo zabrinuti su zbog ovih neplaćanja. Ovakav potez Ministarstva zdravlja smatraju zabrinjavajućim i demotivišućim za mlade lekare i medicinske sestre.

Iljiran Ademaj (Iliran) od septembra je angažovan kao medicinski tehničar na odeljenju intenzivne nege na Infektivnoj klinici. Kaže da, računajući i mesec maj, biće punih tri meseca kako nisu dobili ni centa za usluge koje pružaju.

Govoreći za KosovaPress, kaže da i pored toga što rade bez doplate za rad vikendom, za dežurstva i praznike, ne primaju čak ni minimalnu zaradu koja im se nudila.

„Ima dva puna meseca koja nam nisu isplaćena, sada smo na kraju skoro trećeg meseca i nemamo informacija u vezi sa platama. Iako smo prihvatili da radimo noćne smene besplatno, kao i vikende i praznike, sada da ne primamo ni ove minimalne plate – moram da kažem da je stvarno preterano. Katastrofa je jer mi ne znamo da li se smatramo javnim ili privatnim profesionalcima, ne ulazimo ni u jednu kategoriju, a sada nismo dobili ni dodatke“, rekao je on.

Ademaj kaže da i pored njihovog insistiranja da probaju da otkriju šta se dešava, Ministarstvo zdravlja ne reaguje.

Dodaje da su zbog nedostatka plata mnoge od angažovanih medicinskih sestara bile prinuđene da napuste službu i nađu drugi posao, jer izdržavaju porodice i imaju troškove.

„Zahtevi su bili kontinuirani i pokrenuli smo grupnu inicijativu i otišli u Ministarstvo zdravlja, ali nismo dobili nikakav odgovor šta će biti sa nama, za naše plate. Mnogi od nas putuju, neki imaju porodice i zato što nisu bili plaćeni, bili su primorani da pronađu drugi posao i da napuste ovaj ovde“, naglasio je Ademaj.

Ovakav potez Ministarstva zdravlja nije po volji ni Kosovskoj komori medicinskih sestara.

Predsednik Komore medicinskih sestara Kosova, Naser Rustemi, kaže za KosovaPress da je zabrinjavajuće kako medicinske sestre koje su se žrtvovale tokom teških dana pandemije sada nisu plaćene za svoj trud.

Rustemi takođe potvrđuje da su neki od njih već bili primorani da napuste posao, a da komora ne zna razloge zašto Ministarstvo zdravlja ne plaća preko 1,200 zdravstvenih radnika.

„Oni nisu primili platu dva meseca, iako su potpisali ugovor, ne znamo razloge i nemamo informacije. Za mene, ali i za njih to je veoma uznemirujuće i demotivišuće – raditi dva meseca i ne primati normalnu platu. Već su počeli da napuštaju (posao). Evo juče je jedan napustio posao i rekao je ‘nemam para ni za prevoz da dođem na posao’“, rekao je on.

S druge strane, član Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Šemsedin Drešaj (Shemsedin Dreshaj) kaže da je pristup zdravstvenim radnicima neozbiljan.

Zahtevajući da se zarade odmah uplate, Drešaj, koji je i infektolog na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Prištini, kaže da pandemija još uvek nije gotova i da je potreba za ovim lekarima i medicinskim sestrama evidentna.

„Pristup Vlade posebno prema zdravstvenim radnicima je neozbiljan, razlog je taj što smo mi i dalje u pandemiji. Dakle, novi slučajevi se i dalje evidentiraju, i dalje imamo aktivne slučajeve. Takođe, razne zemlje već su počele da se zatvaraju. Imamo izolaciju u Severnoj Koreji i drugim zemljama. U ovoj situaciji neozbiljno je da radnici koji su bili suočeni sa čitavom pandemijom ostanu nezaposleni. Ovo je zaista za brigu, oni zaslužuju da im bude plaćeno za usluge koje su izvršili, tako da je to posao onih koji su to uradili i MZ je u obavezi da im što pre nadoknadi sredstva koja do danas nisu isplaćena“, rekao je Drešaj.

Za sve ove nevolje iz Ministarstva zdravlja imaju kratak odgovor.

Iz ovog odeljenja putem pisma za KosovaPress kažu da u kontinuitetu ispituju mogućnosti za isplatu zdravstvenog osoblja angažovanog tokom pandemije kovid-19.

„Ministarstvo zdravlja Republike Kosovo stalno pokušava i razmatra svaku mogućnost za isplatu zdravstvenih radnika, odnosno pomoćnog osoblja zaposlenog tokom pandemije kovid-19“, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Zbog neisplaćenih plata lekarima i medicinskim sestrama koje je ovo ministarstvo angažovalo u borbi sa pandemijom, ali i u procesu vakcinacije protiv kovid-19, KosovaPress je zatražio odgovor i od Ministarstva finansija, rada i transfera, koji nisu odgovorili.

Više od 1,200 zdravstvenih radnika uključeno je u borbu sa pandemijom od septembra. Oni su dosledno izražavali zabrinutost zbog neredovnih plaćanja.

Pročitajte još:

Đinoli: Kosovo nema zdravstveni sistem od ’99

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.