Predstavnici Srpske liste u petak u Beogradu sa Vučićem

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, FOTO: Srđan Ilić

U petak će Vlada Srbije u Beogradu organizovati „veliki sastanak sa predstavnicima Srpske liste i sa rukovodiocima svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji“, a razgovaraće se „o budućim i daljim koracima“, poručio je na današnjoj konferenciji za štampu direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Kako je sam potvrdio, njemu je danas, ponovo bio zabranjen ulazak na KiM.

Predstavnici Srpske liste u petak sa Vučićem o kontramerama protiv Prištine

Dan nakon što su kandidati Srpske liste ostvarili očekivanu pobedu na izborima za gradonačelnike opština na Severu Kosova, iz Beograda stiže poruka da će ovog petka biti održan sastanak predstavnika ove stranke sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„Želim da vas obavestim da ćemo u petak ovde u Beogradu imati veliki sastanak sa predstavnicima Srpske liste i sa rukovodiocima svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, gde će i u razgovoru sa predsednikom biti razgovarano o budućim i daljim koracima, i svi oni biće povlačeni u dogovoru između sada izabranih predstavnika srpskog naroda i predstavnika institucija Republike Srbije i mi tu našu saradnju, tu našu vezu, mi se tom vezom, dakle tim odnosima koje imamo, mi se njima ponosimo.“

Odluka o ponovnim ostavkama?

Predstavnici Srpske liste su odmah po potvrdi učešća na vanrednim izborma za gradonačelnike, a do kojih je došlo zbog njihovih ostavki, nagovestili da bi po ponovnom osvajanju izbora mogli da opet podnesu ostavke zato što njihovi zahtevi za ukidanje taksi i oslobađanje osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića nisu ispunjeni.

Tada je i predsednik Srbije učešće na izborma nije konačna odluka jer „kad pobede, mogu opet da podnesu ostavke“.

Da ovakav rasplet najnovijih izbora na Severu nije isključen, potvrdio je juče, na dan izbora sadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Dajući neposredno nakon glasanja izjavu ispred svog glasačkog mesta u Tehničkoj školi, na pitanje novinara ‘da li će u slučaju da ostvari pobedu na izborima ponovo podneti ostavku’ Rakić je poručio da „sačeka da se završe izbori“.

Đurić je precizirao da će jedna od tema sastanka koji će se održati u petak biti najavljene „kontramere protiv Prištine“, međutim, iako nje govorio o detaljima sledećih koraka, više puta je podvukao da o njima neće odlučivati „bez razgovora sa srpskim predstavnicima“.

„Mi naravno o svim idejama razgovaramo i odluke donosimo, ne tako što bismo razmišljali o tome šta bi se nekome dopalo ili šta bi bolje zvučalo, nego odluke donosimo na osnovu procene zajedničke, sa izabranim srpskim predstavnicima o tome šta je u najboljem interesu naših ljudi.“

„Sad kada je sazvana sednica o Kosovu ne žele da razgovaraju u skupštini“

Đurić je danas govorio i o sednici Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o situaciji na KiM i pregovorima sa Prištinom, a koju je predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, zakazala za 27. maj.

Kritikovao je odluku dela opozicije koja je „kukala i plakala“ mesecima da „tobože nema priliku da u institucijama razgovara o KiM-u“ da bojkotuje ovu sednicu:
„Sada kada je na inicijativu predsednika, predsednica Narodne skupštine sazvala tematsku sednicu o Kosovu i Metohiji, sada ne žele o Kosovu i Metohiji da razgovaraju u Narodnoj skupštini“, poručio je Đurić.

On je ujedno podsetio i da postoje redovne sednice odbora za Kosovo i Metohiju optuživši opoziciju da „najdirektnije pogrešno obaveštava“ i „obmanjuje javnost u Srbiji“.

U prethodnim danima, veći deo opozicionih lidera poručio je da neće prisustvovati ovoj sednici.

Đurić: Privremene institucije u Prištini me sprečile da posetim Lešak

Inače, Đurić je trebalo da u Lešku uruči traktore poljoprivrednicima, ali danas, kao ni juče, nije dobio dozvolu kosovskih vlasti da poseti Kosovo, rekao je na konferenciji.

„Želim da vas obavestim da su me privremene institucije u Prištini sprečile i onemogućile da danas posetim Lešak, iako je to bilo najavljeno u skladu sa sporazumom“, poručio je Đurić, ocenjujući da izrečena zabrana posete „nije slučajna“.

Osim Đuriću, danas je poseta Kosovu zabranjena i još jednom srpskom političaru, lideru opozicionog pokreta Dveri, Bošku Obradoviću, koji je poručio da se radi o delu „direktne koordinacije Beograda i Prištine“.

„Dakle, ne mislim ni da je ova zabrana posete slučajna, ona je rezultat nervoze privremenih institucija u Prištini, i istovremeno zabranjujem nastojanje da se bilo kome od srpskih predstavnika onemogući sloboda kretanja, bez obzira na to iz koje političke organizacije dolazi. Jednostavno, onemogućavati slobodu kretanja, to je neprihvatljivo u 21. veku po evropskim po kakvim god hoćete kriterijumima i standardima i pokazuje, zapravo, da od političkog ekstremizma nisu nigde odmakli.“

Đuriću ulazak na Kosovo zabranjen i juče, na dan izbora

Đuriću je poseta KiM-u bila zabranjena i na dan održavanja izbora. Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova tada su poručili da Đurićev zahtev za posetu nije odobren zbog nepoštovanja procedure.

„Nije odobren zahtev za posetu jer nije u skladu sa kriterijumima briselskog sporazuma“, rekao je tada za Kohu savetnik šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija, Jetljir Zuberaj.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.