Predstavnici Srba za izbore na jesen

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Predstavnici srpske zajednice u Vladi Kosova smatraju da bi najbolje bilo da se parlamentarni izbori održe posle juna, kako bi se izvršila izborna reforma, a posebno deo koji se odnosi na zajednice.

Zamenik premijera Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović izjavio je za RTK2 da njegova stranka već osam godina vodi izbornu kampanju i da rezultati predstavljaju kvalitet SLS-a.

"Što se tiče nas nije bitno da li će se izbori održati aprila, maja ili juna nego ono što bi trebalo da bude slučaj sa svakom strankom, je to da li imate rezultate ili ne i da li imate politiku koja će omogućiti normalan život svim građanima na Kosovu", kaže Petrović.

Ministar rada i socijalne zaštite u Vladi Kosova i lider koalicije Zajedno Nenad Rašić smatra da je realan period za održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu septembar ili oktobar, a ne jun, jer još uvek nije došlo do usvajanja izborne reforme.

"Moje mišljenje je da je najizvesnije da izbori budu održani septembra ili početkom oktobra jer ima određenih političkih procesa koji još nisu završeni, čak i ukoliko bude izbegnuta izborna reforma, stanje u Parlamentu je nepodnošljivo", smatra Rašić.

I ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić iz SLS-a takođe se nada da će se izbori pomeriti za jesen, pošto treba rešiti problem rezervisanih mesta.

"Ukoliko izborna reforma bude usvojena juna nemoguće je da se tad održe izbori. Očekujemo da ta izborna reforma uključi rezervisana mesta za manjinske zajednice i to je naš najveći problem."

Prethodno su se lideri dve najveće partije kosovskih Albanaca, vladajuće Demokratske partije Kosova i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa, složili da je potrebno izvršiti sve pripreme kako bi se u prvih šest meseci ove godine organizovali parlamentarni izbori. 

Složili su se da se izborna reforma završi u prvoj polovini marta, kada će se proslediti Skupštini na usvajanje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.