Predstavljanje običaja „Bela vila“ u Prištini

Uskršnji običaj „Bela vila“, koji se sreće još samo u Velikoj Hoči, biće predstavljen sutra u 12 časova u Srpskom kulturnom centru u Prištini.

Običaj „Bela vila“, zbog značaja za očuvanje identiteta i kontinuiteta Srba u Velikoj Hoči, upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije 2017. godine.

Velika Hoča predstavlja jedno od glavnih središta srpske duhovnosti i kulture na Kosovu i Metohiji. Ovo mesto se odlikuje velikim brojem pravoslavnih svetinja, ali i bogatim kulturnim nasleđem koje je prenošenjem sa generacije na generaciju lokalno srpsko stanovništvo sačuvalo do danas.

Običaj „Bela vila“ je kolektivnog karaktera i praktikuje se na treći dan Uskrsa, a u petak će ga predstaviti dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik na Institutu za srpsku kulturu.

Bela vila je običaj koji se u Velikoj Hoči praktikuje na treći dan Uskrsa. Sastoji se iz dva dela – igre koje simbolizuju lov divljih konja i igre „zidanja grada“. Prvi deo običaja prikazuje desetak „lovaca“ koji mladim, olistalim granama, dužine oko tri metra, nastoje da „ulove“ dvadesetak „divljih konja“ i da ih dovedu do „pijace“, tj. mesta gde će ih „kupcima“ navodno prodati. U drugom delu običaja mladići prave formaciju kružnog oblika, sastavljenu iz dva reda učesnika – donjeg i gornjeg, „gradeći grad“. Pošto je „grad izgrađen“, učesnici navedene formacije pevaju pesmu Bela vila grad gradila

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.