Predstava „Ona koja raspušta vojske“ u sredu u Zvečanu

FOTO: Narodno pozorište Priština

Pozorišna predstava „Ona koja raspušta vojske“, urađena po Aristofanovoj komediji „Lisistrata“, biće odigrana sutra od 18.00 časova u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu.

U pitanju je pozorišni komad čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Boban Skerlić.

Za scenografiju je zadužen Goran Stojčetović, kostimografkinja je Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec. Za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dok je dramaturškinja Кristina Đuković.

Uloge igraju Tamara Tomanović, Ivana Кovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Predstava „Ona koja raspušta vojske“ premijerno je izvedena 30. novembra 2022. godine na matičnoj sceni NPP-a u Gračanici.

„U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija“, navodi se o predstavi.

Reditelj Boban Skerlić kaže da bi Aristofanova „satirična žaoka ubola gde treba“, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive.

„To bi zaista mogao biti put da se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune“, kazao je Skerlić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.