Predstava „Ona koja raspušta vojske“ u sredu u Gračanici uz dve reprize u Z. Potoku i Zvečanu

Vest je ažurirana

Termin izvođenja predstave u Zvečanu pomeren je sa 19.30 na 19 časova.

Predstava „Ona koja raspušta vojske“, urađena po Aristofanovoj komediji „Lisistrata“, biće premijerno odigrana 30. novembra od 20:00 časova u Domu kulture „Gračanica“, a dve reprize najavljene su za 1. decembar od 19:00 časova u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku i narednog dana od 19 časova u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu.

Dramatizaciju i režiju potpisuje Boban Skerlić, scenograf je Goran Stojčetović, dramaturškinja je Kristina Đuković, a kostimograf Tatjana Radišić. Kompozitorka je Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, dok je za scenski pokret zadužena Marta Bjelica.

U predstavi igraju Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić, Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Nebojša Đorđević, Milan Vasić i Nikola Đorđević.

„U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks, i to ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma“, navode organizatori o predstavi.

„Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija. Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune“, rekao je o predstavi reditelj Boban Skerlić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.