Predsednica Slovenije o uslovljenosti prijema Kosova u SE: „Ne želim da govorim o tome, ali znate šta je neophodno da uradite“

Manje od 20 dana ostalo je do zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope, i kako se pretpostavlja, konačnog glasanja za članstvo Kosova u ovu organizaciju. Predsednica Slovenije podržala je članstvo, ali i pozvala Prištinu da ispuni uslove. Sa druge strane, odbila je da odgovori na pitanje da li se jedan od njih odnosi na obaveze u vezi sa ZSO i to pre najavljenog glasanja.

Predsednica Slovenije, Nataša Pirc Musar, govorila je za Kallxo na početku prošle nedelje, kada je i boravila na Kosovu uoči glasanja o članstvu u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope 16. aprila.

Potvrdila je da joj je srpski predsednik uoči uspešnog glasanja o članstvu Kosova poslao pismo kojim ju je pozvao da ne šalje svoje poslanike u EP odnosno da ne glasaju u korist Prištine.

„Podržavamo vas do kraja“

Tokom posete Prištini, Pirc Musar se sastala sa kosovskom predsednicom, a potom i poručila da podržava Kosovo na putu ka Savetu Evrope, ali i da je sledeća faza integracija u Evropsku uniju i Ujedinjene nacije.

Istu poruku prenela je i u tadašnjem intervjuu za Kallxo koji je juče objavljen.

„Naša pozicija je oduvek bila jasna. Podržavamo Kosovo do kraja, kroz sve evro-atlantske organizacije“.

Konstatovala je da je Savet Evrope organizacija koja ne služi politici, već građanima.

„Naročito Evropski sud za ljudska prava. Bila sam tužna kada sam čula da je Kosovo jedina evropska zemlja koja nema pristup ovom sudu, osim Belorusije i Rusije“.

Naglašava da građani Kosova imaju pravo na pristup sudu.

„Mislim da građani Kosova – Srbi, Albanci i svi ostali zaslužuju da budu deo Saveta Evrope. To je dobro za vladavinu prava u zemlji i krajnja granica za borbu za ljudska prava je uvek Strazbur“.

Ispunite uslove

Govoreći o članstvu Kosova u Savetu Evrope, predsednica Slovenije, poručila je vlasti u Prištini, da se „nada da je spremna da ispuni sve obaveze“.

„Svaka zemlja koja je postajala članica, da li je to Evropska unija, NATO, Savet Evrope, morala je da ispuni uslove“, naglasila je.

Jedna od obaveza Prištine za članstvo u Savet Evrope, ali koja je definisana kao „post pristupna“, jeste formiranje Zajednice srpskih opština.

Međutim, skorije je više međunarodnih zvaničnika pozvalo Prištinu da učini napredak u ovom pravcu i pre konačnog glasanja o članstvu maja meseca. Pojedini ali i mediji, tražili su konkretno od Kosova da pošalje Ustavnom sudu na ocenu nacrt statuta za formiranje ZSO, koji je izradila Evropska unija.

Upitana da li Slovenija uslovljava ulazak Kosova u Savet Evrope formiranjem ZSO pre članstva, Pirc Musar kazala je da ne želi da razgovara o uslovima. Ipak, poručuje:

„Znate šta je neophodno da se uradi i pitate advokata da li da ispunite potpisan sporazum. Samo mogu da kažem ‘Pacta sunt servanda’ (načelo poštovanja dogovorenog sporazuma prim. red.)“, kazala je predsednica Slovenije voditeljki.

Nema poverenja

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Pirc Musar je kazala da se nada da će obe strane imati „dovoljno mudrosti, snagu i energiju da reše zagonetke“.

„Situacija u kojoj smo trenutno pokazuje mi da postoji nedostatak poverenja i kada postoji nedostatak poverenja, teško je ići napred“.

O Borutu Pahoru kao novom izaslaniku za dijalog

Predsednica Slovenije ujedno je saopštila da podržava kandidaturu svog prethodnika, Boruta Pahora, da zameni izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, kojem ističe mandat u septembru.

„Podržavam ga jer… u prošlosti smo (Slovenija) napravili mnogo grešaka. Nismo podržavali kandidate Slovenije za više pozicije unutar organizacija čiji smo članovi. Mislim da je to bilo pogrešno… Pahor je dobar kandidat. Njegovo 17-godišnje političko iskustvo i to što je bio na najvišim pozicijama u mojoj Republici, pokazuje da je sposoban da vrši ovu funkciju“.

Predsednica Slovenije čak vidi kao „prepreke“ za Prištinu to što funkciju izaslanika EU, kao i visokog predstavnika EU, sada obavljaju ljudi koji dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo – iz Slovačke i Španije.

„To su na neki način bile prepreke, a Slovenija je idealan kandidat za to, jer poznaje region, mentalitet, kulturu i uveravam vas da Slovenija nikada nema ‘skrivene namere“, dodala je.

Da li Evropol istražuje poreklo oružja zaplenjenog u Banjskoj?

Nataša Pirc koja je u prošlosti vršila funkciju predsednice nadzornog tela EUROPOL-a upitana je o tome da li ova organizacija istražuje poreklo oružja grupe Milana Radoičića u milionskoj vrednosti, koje je ostalo na Kosovu nakon prošlogodišnjeg sukoba sa Kosovskom policijom u Banjskoj.

Ona je kazala da „ukoliko ne EUROPOL“, obaveštajne agencije širom Zapadnog Balkana i Slovenije pomno prate situaciju.

„Oni razmenjuju informacije, posebno unutar država članica Evropske unije i NATO-a… vrlo sam sigurna da imaju realan pogled na ono što se dešava“, rekla je slovenačka predsednica Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar o tome da li Evropol istražuje poreklo oružja zaplenjenog u Banjskoj?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.