Predrag Radonjić: "Diplomatska ofanziva" Srbije da spreči prijem Kosova u UNESKO zakasnela; Srbija 2013. god. upozorena da će do ovoga doći

"Ukoliko Kosovo postane član Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) – zvanični Beograd treba da prekine sve razgovore u Briselu, i sa Prištinom i sa međunarodnom zajednicom," rekao je novinar, književnik i autor TV serijala "Čuvari baštine", Predrag Radonjić, gostujući sinoć u emisiji "Slobodno srpski". On tvrdi da je Srbija još 2013. godine bila "upozorena" da će do ovoga doći i dodaje da je "diplomatska ofanziva" Srbije, koja pokušava da spreči prijem Kosova u UNESCO, "zakasnela", te i da su sanše da Kosovo ne postane članica ove organizacije "veoma male". Celu emisiju možete pogledati OVDE.

"Da se reagovalo blagovremeno, šanse bi bile mnogo veće. Po informacijama koje sam dobio radeći serijal 'Čuvari baštine', a imao sam kontakte i sa državnim zvaničnicima i ljudima iz stručne javnosti, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je još 2013. godine dobilo informaciju da Kosovo i Albanija čekaju ovakav raspored snaga u Izvršnom savetu UNESCO-a u kome će preovladavati države koje su priznale nezavinsost Kosova. Procenjeno je da to može da prođe dnevni red i da će kasnije ići na Generalnu skupštinu. Dakle, znalo se da će doći do ovoga, imali smo informaciju na vreme i nismo ništa učinili preventivno," istakao je Radonjić i dodao da članstvo Kosova i UNESCO "nema veze sa verskim zajednicima, već ima veze sa državama".

"Ako Kosovo postane član UNESKO-a, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i svi drugi srpski manastiri postaće deo kosovske kulturne baštine. To će svakako i dalje biti vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, ali će biti deo kosovske kulturne baštine, i deca će ovde na Kosovu i u Albaniji, a vrlo brzo i u svetu učiti o Dečanima kao o kosovskoj kulturnoj baštini. Za mene je to činjenica koja je nepodnošljiva," rekao je on.
 

Više o novoj kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, od nedavno pokrenutoj, čitajte na našoj tematskoj stranici Srpska kontra-kampanja: "Ne Kosovo u UNESCO".

Više o tome šta je kosovska diplomatija do sada radila da bi Kosovo dospelo na dnevni red za učlanjenje u UNESCO, ali i na međunarodnom priznavanju kosovske nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Po Radonjićevim rečima, ukoliko se desi prijem Kosova u UNESKO-u, te i ako Srbija  nastavi sprovođenje Briselskog sporazuma, to bi značilo priznavanje Kosova:

"Ako se desi prijem Kosova u UNESKO-u, ako državni vrh Srbije nastavi sprovođenje Briselskog sporazuma, ako nastavi kontakte sa onima koji su nam oteli najvrednije dragulje naše nacionalne kulturne i državne baštine, to znači da smo mi prodali Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju zarad maglovitih evrointegracija i da smo mi na takav način i priznali Kosovo."

Radonjić navodi da će ulaskom Kosova u UNESKO-u, prištinske vlasti "ulagati velike napore i ogroman novac," da i crkvu na Kosovu potpuno "integrišu u kosovski ili albanski sistem".

"Priština će uraditi sve da Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno Eparhiju raško-prizrensku učini potpuno zavisnom od novca koji će dolaziti iz Prištine, a u početku će to biti sasvim sigurno velike sume. Istu situaciju smo imali i kada su formirane opštine sa srpskom većinom koje su tada, dok se odvijao proces integracije Srba, imale vrlo ozbiljnu finansijsku podršku iz Prištine. Dakle, to će biti prva faza dok se čitava ta struktura ne učini zavisnom od novca iz Prištine," objasnio je Radović i dodao:

"Nakon toga idu različiti oblici pritiska i krajnji rezultat svega toga može da bude formiranje nekakve kosovske pravoslavne crkve, albanizacija, sve do pripajanja albanskoj pravoslavnoj crkvi ili sl. To je jedan proces i Albanci ozbiljno na tome rade. Već postoje čitave studije o tome. U kalendarima Albanske pravoslavne crkve, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija se već navode kao spomenici Albanske pravoslavne crkve. Mi sve to zanemarujemo. Smejemo se tome, a sa druge strane ulažu se veliki napori i ogroman novac da se to i stvarno dogodi."

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Radonjić je kazao da Srbija godinama pristaje na "velike ustupke i nastavlja da popušta, za razliku Prištine".

"Kad pogledamo listing činjenica i onoga što se dogodilo u poslednje dve godine, onda se vidi da je to listing velikih ustupaka Srbije ili listing autogolova, gde ne vidim gde je kompromis i šta su ustupci kosovske strane. Srbija i dalje nastavlja da popušta, dok se Priština ponaša po onoj čuvenoj matrici da vrlo nevoljno i teško pristaje na ustupke, a kad i pristane na njih pokušava na različite načine da izbegne njihovu implementaciju. Naposletku, kad dođe do implementacije gleda da potpuno izokrene smisao i način delovanja. U isto to vreme, Srbija sprovodi sve što je potpisala, a čini mi se da pristaje i na više od toga, bez bilo kakvog opravdanog razloga." zaključio je Radonjić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.