Predlog LVV za rušenje vlade neće podržati NISMA, PDK će ga razmotriti

Vlada Kosova

Poslanici pokreta Samoopredeljenje, opozicione stranke sa najvećom podrškom birača i poslanika u parlamentu, najavili su danas da planiraju da podnesu zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi. Ovakav predlog, međutim, neće podržati Hotijev koalicioni partner – NISMA, prema navodima prištinskih medija, isto će postupiti i Ramuševa AAK, dok opoziciona PDK za sada nema stav o ovom pitanju.

Član predsedništva NISMA-e i poslanik u kosovskoj skupštini, Endrit Šalja (Shala), potvrdio je danas za Ekonomia online da ova stranka neće podržati predlog Samoopredeljenja, ali i da LVV ima pravo da iznese takav predlog pred poslanicima.

„Oni imaju pravo na tako nešto, ali Nisma ne podržava predlog Samoopredeljenja“, rekao je Šalja.

AAK, stranka Ramuša Haradinaja – takođe koalicioni partner Avdulaha Hotija, u poslednjim danima se izdigla na poziciju najvećeg kritičara kosovskog premijera, i načina na koji se upravlja dijalogom sa Beogradom. Sam Haradinaj je čak u više navrata pominjao i mogućnost raspada koalicije.

Međutim, kako prenosi prištinska Koha, uprkos podelama između LDK i AAK, ne očekuje se da će Ramuševa stranka podržati predlog za rušenje vlade.

Poslanik AAK, Rasim Seljmanaj (Selmanaj), ujedno je izjavio nakon najave Samoopredeljenja o predlogu za rušenje Hotijeve vlade, da trenutna vladajuća koalicija dobro funkcioniše, ali i da ne veruje da će Samoopredeljenje prikupiti neophodan broj glasova.

Na pitanje o tome da li će glasati za predlog LVV kada se bude našao pred poslanicima, poručio je da AAK „ima tradiciju poštovanja koalicionih sporazuma“.

Da li će druga najveća opoziciona partija PDK, na čelu sa Kadrijem Veseljijem, podržati predlog Samoopredeljenja, još uvek se ne zna.

Šef Poslaničke grupe ove stranke, Bedri Hamza, rekao je za Kosova Press da je rukovodstvo Pokreta Samoopredeljenje pisanim putem obavestila PDK o pokretanju aktivnosti za prikupljanje potpisa za predlog za rušenje vlade.

Poručio je da će se u stranci razgovarati o ovom pitanju, te da će potom izneti svoj stav.

„Mi ćemo da tretiramo to kao dokument unutar struktura Demokratske stranke Kosova, zavisno od situacije ili koliko je ovo ozbiljno, zauzećemo stav. Dok ne ispitamo to unutar stranačkih struktura, nećemo zauzeti stav, kada se to bude rešilo, izaći ćemo sa stavom”, izjavio je Hamza, prenosi Kosova Press.

Poslanici Samoopredeljenja najavili su danas da planiraju da podnesu zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi. Poručuju da su već započeli sa prikupljanjem potpisa, te da će dobiti dovoljan broj glasova za rušenje Hotijeve vlade.

Za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je prosta većina svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 61 glas.

Kako su saopštili, Hotijeva vlada je „neustavna i nelegitimna. Dokazala je da je nesposobna da upravlja zemljom“.

„Kosovu je potrebna vlada koja je dokazala da može upravljati čistim rukama“, poruka je Samoopredeljenja.

Pročitajte još:

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.